appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Het Britse paardenracen is plots in crisis. De reden? Paardengriep.

AP
zondag 10 februari 2019 | NOS | NOS Sport

Honderden paarden in quarantaine, een shutdown van races tot ten minste volgende week, miljoenen verlies voor bookmakers. Het Britse paardenracen zit plots in een diepe crisis - en de zeer besmettelijke paardengriep is de oorzaak.

"Afgelopen week is bij zes paarden griep ontdekt", vertelt correspondent Tim de Wit bij NOS Langs de Lijn over de crisis. "Ze gaan hoesten, worden er ziek van - het kan paarden zelfs fataal zijn." 

Trainers en andere betrokkenen maken zich zorgen omdat het virus ook paarden treft die wél gevaccineerd zijn. "Als het alleen maar om ongevaccineerde paarden zou gaan, zouden we een stuk relaxter zijn - maar deze omstandigheden maakt het vrij beangstigend", zegt een paardentrainer.

Het Britse paardenracen is plots in crisis. De reden? Paardengriep.

NOS Langs de Lijn

Letterlijk alles in het Verenigd Koninkrijk rond de paardenraces is platgelegd, zegt De Wit. "Dat is een flinke klap voor de industrie zelf en daar komt nog bij dat er grote paardenraces er aan komen". Het prestigieuze evenement Cheltenham Festival over een maand bijvoorbeeld, waar 250.000 bezoekers verwacht worden. De vrees is dat evenementen als deze worden afgelast als er meer gevallen van paardengriep aankomen.

Britse bookmakers maken flink verlies door de uitbraak. "Dit gaat miljoenen kosten. Als er een dag niet gepaardenraced wordt, kost dat twee miljoen pond", zegt De Wit. "Reken dus maar uit. Op deze sport wordt massaal gewed, dus de nervositeit onder bookmakers is groot." Maar, het zouden geen bookmakers zijn als je nu geen gokje zou kunnen wagen over de duur van het uitstel van de races. 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1