appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ellen van Langen: 'Ik ben niet als topsporter geboren'

De Nieuws BV
donderdag 10 januari 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Ze werd zes keer Nederlands kampioen en won in 1992 goud op de Olympische Spelen: atlete Ellen van Langen. Helaas moest ze stoppen met haar sportcarrière door diverse blessures. In De Nieuws BV vertelt ze over haar hoogtepunten, haar persoonlijke verlies en wat ze na de atletiek is gaan doen. 

Vragen over het geloof

Ellen groeide op in Oldenzaal en is katholiek opgevoed. Ze had veel vragen over het geloof, zoals waarom homoseksualiteit niet geaccepteerd is, terwijl de Bijbel haar wel leerde om iedereen te accepteren en waarom haar vriendje katholiek moest zijn. Ellen: "Mijn ouders vonden dat lastig, ik moest niet van die moeilijke vragen stellen. En er waren genoeg katholieke jongens te vinden." 

Het beeld van het geloof veranderde voor de 17-jarige Ellen toen haar vader op 49-jarige leeftijd kwam te overlijden en het kruisje op de muur uit haar kamer verdween. Ellen: "Het voelde zo oneerlijk en was voor mij een aanleiding om een beetje recalcitrant te worden." Haar moeder had daar veel moeite mee en dat zorgde voor een tweestrijd bij Ellen die enerzijds haar moeder wilde steunen, maar haar hoop in het geloof was verloren. 

Ik prentte mezelf altijd voor een wedstrijd in dat ik een rots ben

Ellen van Langen

Sportersmentaliteit

Op haar 19de begon Ellen pas met atletiek. In 1987 stond ze voor het eerst op het NK en naast haar op de baan stond Ellie Van Hulst, destijds de Nederlands kampioen. Tijdens de wedstrijd kwam Van Huls ten val en hielp Ellen haar weer overeind. Uiteindelijk won Van Hulst en werd Ellen laatste. "Ik was mijn concentratie kwijt, mijn coach stond er vlakbij en gilde alleen maar dat ik moest doorlopen. Ik ben niet als topsporter geboren, ik moest daar echt in groeien."

Daarna besefte Ellen dat ze haar mannetje moest staan. Als voorbeeld noemt ze: "In een 800 meter loop je heel dicht op elkaar en kan het wel eens zijn dat je met elkaar in aanraking komt. Ik prentte mijzelf altijd voor een wedstrijd in dat ik een rots ben, niemand komt op mijn plek. In mijn hoofd beet ik van me af".

Ik schreef niet mijn volledige naam onder mijn profiel en had mijn foto een beetje geblurd.

Ellen van Langen

Internetdaten

Die killer mentaliteit is niet zo sterk aanwezig in Ellen haar liefdesleven. Op een gegeven moment vond haar coach dat ze daar ook iets aan moest doen en wees haar op internetdaten. Op die manier heeft Ellen dertien jaar geleden haar vriend leren kennen. "Het ongemak was er absoluut. Uiteindelijk dacht ik, waarom ook niet. Ik schreef niet mijn volledige naam onder mijn profiel en had mijn foto een beetje geblurd. Sommigen mensen kwamen er tijdens de date achter wie ik was", vertelt Ellen.

Het lange sportinterview met Ellen van Langen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1