Ajax klaart lastige klus in Utrecht vrij eenvoudig

2. Ajax klaart lastige klus in Utrecht vrij eenvoudig

Ajax heeft de traditioneel lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht vrij eenvoudig gewonnen met 3-1. De Amsterdammers gaan zo de winterstop in met twee punten achterstand op koploper PSV.

Ajax had van de laatste tien wedstrijden in de Domstad slechts twee weten te winnen, maar kende zondag nauwelijks problemen. De ploeg van Erik ten Hag, van 2015 tot halverwege vorig seizoen aan het roer bij Utrecht, was scherper en sterker en kwam na een kwartier spelen op 1-0 door Kasper Dolberg.

Ajax profiteerde van veel ruimte in de Utrechtse defensie, die ontstaan was doordat Utrecht met te veel spelers druk zette op de helft van de Amsterdammers. Frenkie de Jong zag de ruimte bij spits Dolberg en die speelde de overtalsituatie (drie tegen twee) slim uit met Daley Blind.

Utrecht kwam er in de weinig enerverende wedstrijd nauwelijks aan te pas en meldde zich pas in de tweede helft voor het eerst dreigend voor het doel van Ajax-doelman André Onana. Het schot van Oussama Tannane belandde in het zijnet.

Na bijna een uur spelen kreeg Ajax een strafschop door ingrijpen van de videoscheidsrechter. Die had gezien dat Dolberg werd vastgehouden door Willem Janssen. Na lang beraad van de VAR en arbiter Dennis Higler ging de bal op de stip. Dusan Tadic schoot feiloos raak.

Vuurwerk

Direct daarna werd het duel ontsierd door Utrecht-fans die vuurwerk in de buurt van Onana gooiden. Na een korte onderbreking leek het duel als een nachtkaars uit te gaan, maar een kwartier voor tijd maakte Utrecht uit het niets de aansluitingstreffer via Nick Venema (kopbal) na een goede actie van Sean Klaiber.

De thuisploeg zette aan en kreeg enkele mogelijkheden, maar kwam op een gevaarlijk schot van Klaiber na niet echt dicht bij de gelijkmaker. Ziyech kreeg kort voor tijd nog een levensgrote kans, maar hij was besluiteloos en stuitte op Utrecht-keeper David Jensen.

In de slotseconden was Ziyech wel besluitvaardig en vond hij na een goede individuele actie op de rechterflank De Jong, die er 3-1 van maakte.