Nederland verliest WK-finale na shoot-outs, België wereldkampioen hockey

2. Nederland verliest WK-finale na shoot-outs, België wereldkampioen hockey

[NOS] Voor het eerst in de historie gaat de wereldtitel hockey bij de mannen naar België. Dat gaat ten koste van Nederland, dat in een nerveuze en doelpuntloze finale pas verloor na shoot-outs.

Net als in de reguliere speeltijd deden beide teams tijdens de shoot-outs vrijwel niets voor elkaar onder, maar de Belgen wonnen de serie uiteindelijk met 3-2.

Doelman Pirmin Blaak leek opnieuw uit te groeien tot de held aan Nederlandse zijde toen hij de eerste twee Belgische pogingen onschadelijk maakte, maar namens Nederland misten Mirco Pruyser, Seve van Ass en Thijs van Dam hun shoot-out.

De Belgen waren vervolgens al aan het begonnen toen Arthur de Sloover de winnende shoot-out gemaakt dacht te hebben, maar hij werd teruggeroepen door Blaak, die met succes een beroep deed op de videoscheidsrechter.

Veel spanning, geen goals

Na een veelbelovende openingsfase kozen beide ploegen al snel voor zekerheid boven avontuur. Het resulteerde in een eerste helft waarin kansen nauwelijks te noteren waren.

Doelman Pirmin Blaak hoefde pas vlak voor rust voor het eerst op te treden en ook Nederland kwam toen pas in de buurt van het Belgische doel. De twee strafcorners die dat opleverde, werden knap gekraakt door de Belgische verdediging.

Ook aan Nederlandse zijde waren de verdedigende acties de meest in het oog springende. Typerend was de interceptie van aanvaller Thierry Brinkman, die een snelle Belgische counter onschadelijk maakte na een lange sprint

In de tweede helft werd het spel er door de toenemende vermoeidheid niet beter op. De foutjes aan beide kanten en de ruimte die er ontstond zorgden wel voor kansjes, maar geen grote. En zeker geen doelpunten.

Mirco Pruyser was na een goede actie nog het dichts bij de allesbeslissende treffer, maar zijn vlammende backhandschot ging voorlangs. Aan de andere kant kreeg ook Nicolas de Kerpel zijn inzet niet tussen de palen.

Teleurstelling in Amsterdam

In Amsterdam werd een reguliere speelronde in de zaalhockey-competitie gespeeld. Natuurlijk was de aandacht vooral bij de wedstrijd duizenden kilometers verderop, de WK-finale.