Sport
NOS

Nederland verdeelt en heerst op EK Veldrijden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland verdeelt en heerst op EK Veldrijden

Blubber, bochten, zand en hier en daar een strookje asfalt. Aangevuld met pinten, frieten en een gemoedelijke sfeer. Dan hebben we het natuurlijk over veldrijden. Zondagmiddag vond in Rosmalen het Europees kampioenschap plaats. In deze van origine Vlaamse folklore, verstoorden d'n Hollanders een Belgisch feestje. Hoe komt dat? Op die vraag gaven onze eigen Gio Lippens en VRT-verslaggever Christophe Vandegoor zondagavond antwoord in NOS Langs de Lijn.

"Het Nederlandse veldrijden zit nog altijd in een opwaartse lijn", vindt Lippens. "Maar vooral bij de vrouwen is het gat enorm groot. Zowel bij de elite als bij de beloften, was daar een volledig Nederlands podium. En dat zegt toch wel heel veel over de manier waarop wij deze sport in ons land bedrijven. Maar ik moet ook wel zeggen: het parcours was wel op maat van de Nederlanders. Bij de vrouwen, maar ook zeker voor Mathieu van der Poel bij de mannen."

Nederland de beste in Belgische sport: en nu?

Volgens Vandegoor ligt de oorzaak van de Nederlandse suprematie misschien wel - ironisch genoeg - in Vlaanderen. "Alle Nederlandse medaillewinnaars rijden voor Belgische ploegen. Misschien gaan ze wel lopen met Belgische en Vlaamse kennis. Maar ook: Mathieu van der Poel is geen gewone, hè. Ik stond vandaag in het veld en zag die versnelling op het rechte stuk van hem. Dat was op een manier die zó indrukwekkend was, dat is zelden of nooit gezien."

Ster advertentie
Ster advertentie