Volleybalsters naar halve finales WK na zege op titelhouder VS

2. Volleybalsters naar halve finales WK na zege op titelhouder VS

[NOS] De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK in Japan de halve finales bereikt. In de eerste wedstrijd van de Final Six werden de Verenigde Staten opzijgezet: 3-2.

Na een tegenvaller in de eerste set en een pak slaag in de tweede slaagde Oranje er tegen titelverdediger Amerika op indrukwekkende wijze in de wedstrijd te draaien: 30-32, 15-25, 25-22, 25-15, 15-9.

Pijnlijk

Oranje begon uitstekend aan het duel in Nagoya en een sterke servicebeurt van Lonneke Slöetjes bracht Nederland op een 9-2 voorsprong. Daarmee leek de basis gelegd voor setwinst, die via 15-8 bij 21-16 bijna binnen was.

Na enkele omzettingen de ploeg kroop Amerika, dat de Final Six zondag was begonnen met een 3-2 nederlaag tegen China en zich geen tweede verliespartij kon permitteren, toch nog dichterbij, maar de eerste setpunten waren bij 24-22 voor Nederland. Die twee en vier volgende exemplaren bleken echter niet besteed aan Nederland met pijnlijk setverlies tot gevolg: 30-32.

Dreun

Die klap dreunde in de tweede set nog lang door. Amerika had het momentum aan zijn zijde en liep onder impuls van met name invalster Karsta Lowe en Foluke Akinradewo vlot weg via snelle aanvallen en fraaie omloopbalen. Nederland vocht zich nog terug tot 8-10, maar zag de tegenstander vervolgens zeven punten op rij maken.

Met Celeste Plak voor Anne Buijs trachtte bondscoach Jamie Morrison zijn verkrampt spelende ploeg van nieuw elan te voorzien, maar veel baatte het niet. De set ging met maar liefst 25-15 naar de VS, die de Nederlandse vrouwen twee jaar geleden in Rio de Janeiro van olympisch brons had weten te houden.

Voetfout

Nederland wist zich in de derde set te herpakken en pakte een paar puntjes voorsprong, maar Amerika liet het gat nooit te groot worden. Door een voetfout op de driemeterlijn van Plak werd het geen 9-6 voor Nederland, maar 8-7, waarna de VS erin slaagde het initiatief over te nemen en op voorsprong te komen: 9-11.

Opnieuw lieten de Nederlandse vrouwen zich niet uit het lood slaan. Plak hielp Oranje met enkele mokerslagen weer langszij. Invalster Nicole Koolhaas bracht Nederland met haar eerste balcontact op 21-18, waarna een service via het net van Kirsten Knip 22-18 betekende. Op 24-19 gingen nog drie setpunten verloren, maar bij het vierde scoorde Slöetjes: 25-22.

Scherp Oranje

De eerste twee punten in de vierde set waren voor Amerika, maar Nederland voelde dat het terug was in de wedstrijd en speelde daar ook naar. Rally's die twee kanten op konden gaan, leverden steeds vaker een Nederlands punt op. Het scherp ogende Oranje scoorde er lustig op los en liep uit naar 16-9. Bij 25-15 was het evenwicht in de confrontatie weer geheel hersteld: 2-2.

In de vijfde set sloeg Slöetjes Nederland naar een 5-2 voorsprong. Na een killblock van haar hand ging Oranje bij 8-5 van kant wisselen, waarna Maret Balkestein-Grothues het voorbeeld van Slöetjes volgde en de 9-5 binnenblokte.

Onschatbare waarde

Slöetjes bleek ook in het vervolg van onschatbare waarde. Als ze geen genadeloze klap uitdeelde, dan scoorde de uitblinkster, die uitkwam op maar liefst 38 punten, ze met een slim geplaatst balletje. Bij 15-9 was het pleit in Nederlands voordeel beslecht.

Door de zege - en het eerdere verlies van Amerika tegen China - is Nederland dus al zeker van een plaats bij de laatste vier. Morgen moet nog wel om groepswinst gestreden worden met de olympisch kampioen.