Sport

Jeffrey Herlings heeft eerste WK-titel MXGP voor het grijpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeffrey Herlings heeft eerste WK-titel MXGP voor het grijpen

[NOS] Motocrosser Jeffrey Herlings heeft het wereldkampioenschap motorcross bijna binnen. Hij heeft aan een zestiende plek in de eerste manche genoeg om het kampioenschap veilig te stellen. De race wordt zondag om 14.15 uur op het TT-circuit in Assen gereden.

Herlings is lekker bezig, dat is een understatement. Van de acht GP's dit seizoen won hij er zes en van de zestien manches won hij er twaalf. Dit resulteert in een eerste plek in de WK-stand met 833 punten. Zijn voornaamste concurrent Antonio Cairoli staat met 95 punten achterstand op 738 punten.

Ondanks de comfortabele voorsprong gaat Herlings het niet rustig aan doen op het TT-circuit. "Ik ga gewoon volle bak zondag, natuurlijk gaat het wel met iets meer beleid. De zege is dit weekend niet per se nodig, een tweede of derde plaats is voldoende", zegt de motocrosser in het Ziggo Sport programma Peptalk.

Godsgeschenk

Herlings noemt de kans om in zijn thuisland wereldkampioen te worden een "godsgeschenk". "Het is iets dat bijna onmogelijk is, van de twintig GP's zijn er dit jaar twee in Nederland gereden. De kans om dan in Nederland wereldkampioen te worden is 1 op 10. Daarbij wordt het vaak beslist in de laatste race van het seizoen."

De dominantie van Herlings dit seizoen in de MXGP is op z'n zachtst gezegd verrassend te noemen. Dit is pas Herlings zijn tweede seizoen in de koningsklasse. "Dit had ik nooit durven dromen, helemaal niet met concurrenten als Antonio Cairoli, Tim Gajser en Romain Febvre, de wereldkampioenen van de afgelopen drie jaar."

Een rijzende ster is een passende benaming voor de net 24-jarige Herlings. In zijn debuutjaar in de MXGP werd hij tweede in het klassement achter wereldkampioen Cairoli, ondanks dat hij een aantal races miste. In de MX-2 klasse had Herlings al drie WK-titels op zijn naam staan.

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie