Sport
EONOS

Volleybalcoach De Jonge was bondscoach van Nepal: 'Het is daar de nationale sport'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volleybalcoach De Jonge was bondscoach van Nepal: 'Het is daar de nationale sport'

Wanneer je denkt aan Nepal denk je al gauw aan bergen en de Mount Everest, maar niet aan volleybal. Toch wordt het daar zeker gespeeld. De nationale ploeg had zelfs een Nederlandse bondscoach. Lesley de Jonge nam met Nepal deel aan de Asian Games, de Aziatische variant van de Olympische Spelen.

De grote vraag is natuurlijk hoe je daar terecht komt als Nederlander. "Ik zat met mijn vriendin in Venetië toen ik een belletje van de bond kreeg met de vraag of ik in Nepal wilde werken", aldus De Jonge. "Ik zei niet direct ja. Over de keuze moest ik wel even nadenken, maar ik heb zeker geen spijt."

{quoteaudiofile audio="61422" author="Langs de Lijn En Omstreken" caption="Volleybalcoach De Jonge was bondscoach van Nepal" }

Het werken in Nepal is vanzelfsprekend totaal anders dan in Nederland. "Volleybal is een hele grote sport daar. Het is er de nationale sport. Maar in het zaaltje waar wij trainden waren bijvoorbeeld geen lijnen op de vloer. Toen heb ik maar met tape zelf lijnen gemaakt."

De Jonge had zes weken om zijn ploeg klaar te stomen voor de Asian Games, een enorm groot toernooi. "Je kan het het beste vergelijken met de Olympische Spelen. Er is een openings-- en een sluitingsceremonie en alle atleten slapen in een atletendorp", vertelt De Jonge. "Het was alleen jammer dat we in een van de sterkste poules zaten."

"Maar het was hartstikke bijzonder en ik ben erg gelukkig dat ik dit mocht meemaken."

Ster advertentie
Ster advertentie