Sport
AVROTROS

Van Franco tot de ASO: Mart Smeets over 'de vele eigenaren van de Vuelta'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Franco tot de ASO: Mart Smeets over 'de vele eigenaren van de Vuelta'

Wielrennen en de politiek hebben vele raakvlakken. Mart Smeets deelt bij Radio EenVandaag een verhaal over de politieke geschiedenis van de Vuelta. Met name de eigenaar van de ronde is vaak beïnvloed door de politieke stand van het land.

De eerste Vuelta werd in 1935 gereden, net op het moment dat de tweede republiek in Spanje was opgericht. "De stichters van de ronde waren liberalen en socialisten. In 1936 werd er nog een verreden, en toen volgde de burgeroorlog en de komst van Franco."

Franco maakte Vuelta katholiek

De dictator gaf opdracht met de Vuelta door te gaan in een arm land dat honger had. "Hij benoemde zichzelf tot voorzitter van de wielerbond en er werden volkomen idiote rondes gereden in 1941 en 1942. Europa stond in de fik, maar Franco’s woord was wet: fietsen, ter meerdere glorie van Spanje", vertelt Smeets. Franco bracht de ronde in katholieke handen. "Hij zei tegen de eigenaar van de grootste katholieke krant van Spanje, Ya: 'Jullie zijn vanaf dit moment de organisator van de Vuelta. Dat wilden ze helemaal niet, maar Franco's woord was wet'."

Na enige tijd stapte de krant eruit en werd het eigendom overgedragen naar Baskenland, aan "een bon vivant die een mooie krant leidde: Alejandro Ecchevarria van El Correo Espagnol-El Pueblo Vasco." Dat ging enige tijd goed en Baskenland werd daardoor sterker en machtiger. "Tot er op een bepaald moment geen cent meer in de kas zat. Toen werd er aangekondigd dat er geen wielerwedstrijden meer in Baskenland mochten worden gereden, ook door het gevaar van de ETA."

Door de jaren heen zou het eigendom van de Vuelta nog vaak van handen wisselen. Vanaf 2014 is er een opvallende eigenaar, weet Mart. "Weinigen weten dit: maar dat is de ASO, de organisator van de Tour de France. Het ging zo slecht met de ronde, en toen zeiden ze in Parijs: nou, dan doen wij het wel." Het was de redding van de ronde. "Anders was de Spaanse koers allang failliet geweest."

Mart Smeets over de Vuelta, dagelijks op NPO Radio 1

Tijdens de Vuelta, van 25 augustus tot 16 september, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij Radio EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Elke dag deelt hij een verhaal over de roemruchte geschiedenis van de Ronde van Spanje. Welke Vuelta-verhalen moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie