Sport
BNNVARA

Kinderen Gerrie Knetemann halen herinneringen op aan hun vader

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen Gerrie Knetemann halen herinneringen op aan hun vader

Het is het jaar 1978. De regenboogtrui hangt bij de Nürburgring in Duitsland klaar voor de winnaar van het Wereldkampioenschap Wielrennen op de weg. In De Nieuws BV blikken de kinderen Knetemann terug op het iconische sportmoment: de dag dat hun vader, Gerrie Knetemann, wereldkampioen werd.

1978 was een prachtjaar voor de oud stratenmaker: Parijs-Nice op zak, twee Tour etappes, Ronde van de Middellandse zee, gele trui aan gehad en dat was nog niet alles want de grootste wedstrijd moest nog komen. En hoewel hij er niet al te veel vertrouwen in had, werd hij in een spannende eindsprint wereldkampioen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Een emotionele rollercoaster'

De audio-terugblik is voor zoon Marnix Knetemann "een emotionele rollercoaster. Er zitten ook stukjes tussen die ik zelf nog nooit gehoord had. Ik was vier weken uit toen het gebeurde dus ik weet er echt niks van. Alleen in de herinneringen en de beelden die nog voorradig zijn." Het is mooi voor hem om terug te horen: "Vooral ook zijn stem."

Volgens dochter Roxane Knetemann was het wereldkampioenschap zijn mooiste overwinning. "Als wielrenner wereldkampioen worden is echt super tof", zegt Roxane, "je mag een jaar lang in die trui rijden en ik denk dat dat voor hem heel belangrijk is geweest en voor ons als gezin ook. Vijf jaar geleden is dochter Elise Knetemann ook op deze datum getrouwd: "Toen was het 35 jaar geleden en, ja, dan is mijn vader toch een beetje bij me."

Ritjes rijden met vader Knetemann

Marnix heeft nooit het plan gehad om wielrenner te worden: "Ik heb wel eens met mijn vader trainingsritten gemaakt en dat is echt alles behalve leuk. Die man wil elke keer als je er naast rijdt, een banddikte voor je rijden. En dat resulteert op een gegeven moment erin dat je met 50 kilometer per uur op kruispunten afvliegt, door de polder heen gaat en nergens meer naar kijkt. Je kon er letterlijk en figuurlijk niet naast komen. Ik vind het mooi om gezellig naast elkaar rustig om je heen te kijken, nou dat rustig aan zit er niet bij."

Quote

Je kon er letterlijk en figuurlijk niet naast komen

Marnix Knetemann

Roxane weet niet beter dan dat ze het heel erg leuk vond om met haar vader te fietsen: "Natuurlijk had je wel eens dagen dat je een beetje mopperde tegen elkaar, maar als ik nu terugdenk heb ik alleen maar veel geleerd van die ritjes samen met hem."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elke dinsdag tussen 13:30 en 14:00 wordt er in De Nieuws BV teruggeblikt op een iconische sportgebeurtenis uit de geschiedenis. Luister hier het hele gesprek terug:

De drie kinderen Knetemann over de WK winst van vader Gerrie in 1978.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie