Sport
NOS

Gio Lippens: 'Vuelta belooft weer een spektakel te worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gio Lippens: 'Vuelta belooft weer een spektakel te worden'

Zaterdag gaat de derde grote wielerronde, de Vuelta, van start in Málaga. Na het overdonderende succes van Tom Dumoulin tijdens de Giro en de Tour, kijken wielerfans nu uit naar de start van 73ste editie van de Ronde van Spanje. Want zal Nederland ook deze ronde domineren? Volgens NOS-verslaggever Gio Lippens belooft het hoe dan ook een spektakel te worden.

"Er zijn nogal wat renners aanwezig die tegen het einde nog iets van hun seizoen willen maken", vertelt Lippens. "Hetzij na een mislukte Tour, hetzij na een mislukte Giro. Denk daarbij aan Richie Porte, Rigoberto Uran en Vincenzo Nibali, die alle drie uitvielen in de Ronde van Frankrijk. Dat zijn renners die op revanche zinnen in de laatste grote ronde van het jaar."

Wie zijn de kanshebbers?

Volgens de sportverslaggever zijn er meerdere grote kanshebbers, maar kunnen sommigen nog wel last hebben van gebeurtenissen uit eerdere rondes. "Vincenzo Nibali vind ik een favoriet, hoewel ik me afvraag of hij wel honderd procent hersteld is van zijn val in de Tour. Ook Richie Porte viel geblesseerd uit in de Ronde van Frankrijk, maar die blessure was minder ernstig dan die van Nibali."

Krijgen we weer Nederlands succes?

Maar ondanks de afwezigheid van favoriet Dumoulin, vraagt elke wielerfan zich toch af of we ook deze keer weer kunnen rekenen op Nederlands succes. Gio Lippens is voorzichtig in zijn voorspellingen omtrent de Nederlandse renners. "Vorig jaar was Wilco Kelderman met zijn vierde plek de beste Nederlander in de Vuelta, maar ik vraag me af of hij voldoende hersteld is van die val tijdens het NK, waardoor hij de Tour moest missen. En Bauke Mollema heeft al overal verklaard dat hij niet voor het klassement gaat rijden, ook al roept zijn ploegleiding het tegendeel."

Wel denkt Lippens dat Steven Kruijswijk kans maakt op een podiumplek. "Kruijswijk heeft in de afgelopen jaren geleerd dat hij ook in de eerste week van een grote ronde scherp moet blijven om niet meteen al op achterstand te worden gezet. En we wisten al lang dat hij een man is die gemaakt is voor dit slopende werk, omdat hij in de derde week maar weinig verval toont. Die zou in deze Vuelta wel eens een podiumplek kunnen pakken en dat is iets wat de afgelopen jaren geen Nederlander is gelukt."

Populariteit Vuelta

Over het algemeen wordt de Vuelta gezien als de minst-populaire grote wielerronde, maar toch kan dat dit jaar wel veranderen volgens Lippens. "Het succes van Dumoulin heeft de populariteit van het Nederlandse wielrennen in zijn geheel opgekrikt, dus ook die van de Vuelta. Ook al doet hij nu niet mee. We zijn verwend geraakt met zijn geweldige prestaties, met zijn Giro-zege vorig jaar en met zijn tweede plekken in de Giro en de Tour van dit jaar. Dat is ongekend voor ons land."

De Vuelta op NPO Radio 1

Dagelijks vanaf 16:00 uur hoort u de ontknoping van de etappe in Nieuws en co
En Mart Smeets zal dagelijks in Radio EenVandaag stilstaan bij de historische gebeurtenissen uit de Ronde van Spanje.

Ster advertentie
Ster advertentie