Sport

Thomas Dekker en Michiel Elijzen analisten bij Radio Tour

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thomas Dekker en Michiel Elijzen analisten bij Radio Tour

[NOS] We zijn weer begonnen: Radio Tour. Drie weken lang zal NPO Radio 1 's middags in het teken staan van de 105e editie van de Ronde van Frankrijk. In Radio Tour de France zijn de etappes live te volgen en worden we bijgepraat door tal van gasten en specialisten.

Dit jaar twee nieuwe gezichten in NPO Radio 1-studio. Ex-renners Michiel Elijzen en Thomas Dekker schuiven aan om hun licht te laten schijnen over de rit van de dag, het klassement en natuurlijk de Nederlanders.

Thomas Dekker was jarenlang één van de grootste wielertalenten van Nederland. Hij werd prof bij Rabobank en reed in 2007 de Tour de France. Na een dopingschorsing kwam hij terug in het peloton en reed hij bij het Amerikaanse Team Garmin. Ook deed hij aanval op het werelduurrecord om daarna in 2015 zijn loopbaan te beëindigen. Volgens Dekker is het wat de Nederlanders betreft uitkijken naar Tom Dumoulin. 'Bij zijn ploeg noemen ze deze tour een leerproces, maar ik denk dat Dumoulin vol voor het klassement gaat en zelfs podiumkansen heeft.' Ook zijn mede-analist Michiel Elijzen schuift Dumoulin naar voren als Nederlander voor het klassement. ‘Ondanks de hele zware Giro denk ik dat Dumoulin heel goed weet wat hij kan. Als hij zegt dat hij er klaar voor is geloof ik dat ook.’ Elijzen is vooral benieuwd naar de tegenstanders die niet de giro hebben gereden en dus frisser zijn.

Michiel Elijzen werd in 2006 prof bij het Franse Cofidis nadat hij bij Rabobank zijn wieleropleiding had gevolgd. In 2008 ging hij naar de profploeg van Rabobank om een jaar later naar het Belgische Lotto te vertrekken. 2010 was zijn laatste jaar als profrenner en sindsdien is hij bij verschillende ploegen als ploegleider actief geweest. Volgens Elijzen, tegenwoordig ploegleider bij de Verandas Willems-Crelan, is de kans groot dat we als Nederlanders al snel iets om voor te juichen hebben.

Geel voor Groenewegen

Volgens Elijzen kan het heel goede mogelijk zijn dat Dylan Groenewegen meteen de eerste rit wint en de leiderstrui mag aantrekken. "Ik denk dat hij zeker kans maakt op het geel. De sprinters zijn dit jaar erg aan elkaar gewaagd en er steekt niemand bovenuit." Ondanks dat ze dit seizoen nog weinig wisten te winnen moet je zeker rekening houden met topsprinters Mark Cavendish en Marcel Kittel. "Cavendish en Kittel staan er altijd in de Tour, dus ik schrijf die zeker niet af."

Ook Thomas Dekker ziet een ritzege voor Groenewegen wel zitten. "We gaan vrij snel zien hoe de verhoudingen tussen de sprinters zijn, ik denk niet dat Cavendish nog een zege gaat pakken, maar ik verwacht toch wel wat van Kittel. Het zou mooi zijn als Groenewegen zich ertussen kan gooien en dan behoort de gele trui in de eerste rit zeker tot de mogelijkheden." Groenewegen zou daarmee de eerste Nederlander in 29 jaar die nog eens de leiderstrui in de Tour aan mag trekken. In 1989 was Erik Breukink de laatste drager van het geel.

Valverde is altijd goed

Een van de frissere mannen is volgens Elijzen ook meteen een favoriet. "Alejandro Valverde, die doet al jaren mee dus het zal geen grote verrassing zijn, maar ik denk dat deze Tour zeer geschikt is voor Valverde. Hij heeft een sterke ploeg en kan in de eerste hectische week goed z’n mannetje staan." Ook Dekker heeft een hoge pet op van de ervaren Spanjaard. "Met Valverde moet je altijd rekening houden. Het is wellicht zijn laatste Tour dus het kan zomaar zijn dat hij nog een keer alles geeft en hij een keer mee doet om het podium."

Dekker wil er nog wel een naam aan toevoegen. "Ik verwacht veel van Primoz Roglic, ik ben benieuwd wat de Sloveen kan in het algemeen klassement." Roglic rijdt voor het Nederlandse LottoNL-Jumbo, waar ze eigenlijk de kaart Steven Kruijswijk trekken.

De Tour de France is vanaf morgen te volgen op NPO Radio 1. Elke dag kunt u luisteren naar Radio Tour de France. Met presentatoren Gert van 't Hof en Robbert Meeder wordt u op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in Frankrijk.

Ster advertentie
Ster advertentie