Sport
KRO-NCRV

Zó zorgen we voor een Nederlandse voetbalrevolutie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zó zorgen we voor een Nederlandse voetbalrevolutie

Het WK voetbal begint vandaag in Rusland en we zijn er wéér niet bij. Hoe zorgen we voor een voetbalrevolutie in Nederland? Zo een die Duitsland jaren geleden had en waar de Nederlander Marcel Lucassen een prominente rol in speelde. Vandaag vertelt hij bij Spraakmakers wat er moet veranderen in het Nederlandse voetbal.

Tussen 2008 en 2015 was Lucassen betrokken bij de Duitse voetbalrevolutie, de afgelopen drie jaar was hij Hoofd Opleidingen van Al Nasr uit Dubai en in augustus begint hij als Directeur Voetbalontwikkeling bij Arsenal. Is er volgens hem nog hoop voor het Nederlands elftal?

Niet anders, maar béter trainen

Volgens Lucassen zijn er zeker voetbaltalenten. Ook heeft Nederland internationaal gezien nog altijd een voorbeeldfunctie. "De opleidingen zijn goed gestructureerd", vertelt Lucassen. "Je moet niet anders trainen, maar je moet béter trainen. En daarvoor moet je coaches beter opleiden."

Er moet ook een en ander veranderen in de mentaliteit. "Het is bekend dat Nederlanders geen bescheidenheid hebben als ze naar het buitenland gaan", zegt Lucassen. "Dan weten ze het direct beter. Maar dat is niet hoe het werkt, want ook in het buitenland doen ze dingen goed."

Individueel coachen

Volgens Lucassen moeten coaches onder andere meer individueel aan de gang. "Voetbal is een teamsport en het startpunt is 11 tegen 11", stelt Lucassen. "Maar uiteindelijk zijn alle handelingen binnen het teamgebeuren individueel." Hij legt uit dat spelers keuzes maken die je in een wedstrijd niet kunt coachen. Voetbal is daarom meer een spelerssport dan een coachsport. De oplossing: spelers meer individueel coachen binnen de teamontwikkeling.

Het uitgangspunt is de handelingen van een individuele speler beter te maken met als gevolg dat het team daarvan profiteert. Belangrijk daarbij is een objectieve coaching taal. In plaats van zeggen dat een speler zich beter moet concentreren bijvoorbeeld zeggen dat hij een betere positie had moeten kiezen. "Daar is heel veel winst te boeken", aldus Lucassen.

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!


Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie