appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

Reporter Radio

ReportersNL

reportersNL
ReportersNL is een wekelijkse rubriek van Reporter Radio waarin we regionale onderzoeksjournalistiek een landelijk platform bieden. Dagblad van het Noorden, Noordhollands Dagblad, De Limburger, Omroep Gelderland, Tubantia, de Leeuwarder Courant en Vers Beton. Volg ons op Twitter, #ReportersNL. We horen graag wat je vindt van de ReportersNL-uitzendingen. Stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met een reactie of tips.

Uitzending: iedere zondag van 19:45 uur tot 20:00 uur op NPORadio1. 

Laatste uitzendingen:

Focus op controle drukt sekswerkers Rotterdam illegaliteit in

In Rotterdam zijn steeds minder legale sekswerkplekken. De focus op controle drukt sekswerkers de gevaarlijke illegale sector in, schrijven Sylvana van den Braak en Daphné Dupont-Nivet in een artikel van Vers Beton.

Uit onderzoek (PDF,1 MB) van Soa Aids Nederland en PROUD (de belangenvereniging voor en door sekswerkers) blijkt dat sekswerkers zonder vergunning significant meer kans hebben op aanranding, afpersing en financieel geweld. De politie doet niets met de aangiften, maar doet wel onderzoek naar mensenhandel. Dit beleid leidt ertoe dat de sekswerkers nog kwetsbaarder worden. Ze zijn bang dat ze worden betrapt op het overtreden van de regels. Zo mogen ze maar een keer in de dertien maanden adverteren en niet samenwerken met een collega, wat veel sekswerkers zouden willen in verband met hun veiligheid.

Te gast was onderzoeksjournalist Sylvana van den Braak.

Focus op controle drukt sekswerkers Rotterdam illegaliteit in

Sekswerkers kwetsbaarder

Segregatie in de Rotterdamse peuteropvang

Voor peuters met een ontwikkelachterstand is er in Rotterdam speciale peuteropvang. Hoewel ook andere kinderen welkom zijn, zorgt dit beleid voor een strike scheiding tussen kansarm en kansrijk. Staat segregatie het inlopen van achterstanden in de weg?

In het artikel van Vers Beton Zelfs gesubsidieerde opvang geeft de allerkleinsten geen eerlijke start’ van Ronald Buitelaar pleiten de leraren voor centraal gefinancierde opvang volgens het Scandinavische model. Onderzoeker Pauline Slot van de Universiteit Utrecht deed onderzoek in Denemarken en Noorwegen en volgens haar is dit geen goed idee: “Het Scandinavische model is niet altijd zo mooi als het lijkt”.

Te gast waren Ronald Buitelaar van Vers Beton en onderzoeker Pauline Slot van de Universiteit Utrecht.

Segregatie in de Rotterdamse peuteropvang

Deskundigen pleiten voor een gratis toegankelijke voorschool


Paardenkolonie uit Oostvaardersplassen ook op Texel in de problemen,

Twintig konikpaarden verhuisden van de overvolle Oostvaardersplassen naar Texel. Maar ook daar zijn problemen met de paardenkolonie. Een van de paarden raakte kreupel, maar werd niet behandeld. Pas na ingrijpen van de inspectie kwam Staatsbosbeheer in actie.

“De NVWA meldde dat als er niet binnen twee dagen actie zou worden ondernomen, er een bestuursrechterlijke procedure gestart zou worden. Dat had effect. Een dag later was het paard afgemaakt”, licht journalist Anja Roubos in de uitzending toe. Joke Bijl, Staatsbosbeheer reageerde in de uitzending: “Die woorden in de mail zijn niet ongebruikelijk. Daarop ondernemen wij natuurlijk direct actie en dat is ook gebeurd.”

Te gast waren journalist Anja Roubos van het Noordhollands Dagblad en woordvoerder Joke Bijl van Staatsbosbeheer.
Lees ook:
- Paardenkolonie Oostvaardersplassen ook elders in de problemen
- Konikpaarden mogen toch op Texel blijven (Noordhollands Dagblad)

Paardenkolonie uit Oostvaardersplassen ook op Texel in de problemen

Staatsbosbeheer wilde ze slachten, maar dat bleek onterecht


Nieuwe vorm van milieucriminaliteit in Friesland

In Friesland duikt een nieuwe vorm van milieucriminaliteit op. Daar hebben boeren op sluwe wijze en tegen betaling restafval uit Belgische kassen aangenomen. De Friese milieudienst kwam de fraude bij toeval op het spoor.

Toine Spapens, Hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Tilburg kende deze vorm van fraude nog niet. De boeren weten niet altijd dat het om schadelijke afval gaat, maar in deze zaak wisten de boeren dat er iets mis was. "Bij milieucriminaliteit klopt vaak alles op papier en is er te weinig capaciteit voor de controle." 

Te gast waren journalist Robert Jan Speerstra van de Leeuwarder Courant en hoogleraar criminologie Toine Spapens van de Universiteit Tilburg.

Nieuwe vorm van milieucriminaliteit in Friesland

Hoe de FUMO afvalzwendel vanuit België op het spoor kwamGeen bewijs voor effectiviteit extra lestijd Rotterdam Zuid

Al bijna tien jaar pompt de overheid vele extra miljoenen in basisscholen op Rotterdam Zuid. Kinderen gaan daar verplicht tot tien uur per week extra naar school. Maar bewijs dat de kinderen hier beter van worden, ontbreekt.

Zes basisschooldirecteuren uit Rotterdam Zuid willen af van vrijtijdsbesteding voor de gehele schoolpopulatie, zij willen het geld inzetten daar waar het nodig is, bijvoorbeeld door gedragsdeskundigen in te huren.

Te gast was Ronald Buitelaar van Vers Beton.
Bekijk ook het Vers Beton dossier: School op Zuid 

Geen bewijs voor effectiviteit extra lestijd Rotterdam Zuid

Voor de tien extra lesuren is jaarlijks 9,5 miljoen euro beschikbaar


Dodelijk ongeluk heeft diepe impact maar weinig prioriteit bij justitie

De Limburger
De Limburger deed de afgelopen anderhalf jaar onderzoek naar het leven na een dodelijk ongeluk. Project 46, naar het aantal verkeersdoden in Limburg in 2018, bracht het leven van nabestaanden indringend in beeld. Zij worstelen vaak met de trage afhandeling van het ongeluk door justitie.

Te gast was Judith Janssen, journalist bij de Limburger. Deze productie is genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel

Dodelijk ongeluk heeft diepe impact maar weinig prioriteit bij justitie

Verhalen van 46 mensen die omkwamen in het Limburgse verkeer


Heftige verhalen op de corona-afdeling in Assen

Onderzoeksjournalist Bas van Sluis van het Dagblad van het Noorden liep een week mee op de corona-afdelingen van het Wilhelminaziekenhuis in Assen. In ReportersNL vertelt hij meer over de onderdompeling in de wereld binnen het ziekenhuis, waar het gevecht tegen het coronavirus een constante strijd is.

“Ik ben enorm geschrokken van het ziekteverloop, mensen moeten happen naar adem. Ik heb meegemaakt dat een patiënt er kwiek uitzag, maar een half uur later aan de beademing moest op de IC. Ze krijgen een telefoon in hun hand gedrukt om een naaste te bellen en gaan daarna voor drie weken aan de beademing.”
.

Heftige verhalen op de corona-afdeling in Assen

De dunne lijn tussen leven en doodKunstbeurs TEFAF ging door ondanks corona

De Limburger
The European Fine Art Fair, afgekort TEFAF, in Maastricht is misschien wel de belangrijkste kunstbeurs ter wereld. Met de coronacrisis in aantocht ging die gewoon door. Waarom?

De Tefaf en de lokale overheden zijn te rade gegaan via de GGD bij het RIVM, maar daar kwam geen enkel advies om de beurs niet open te laten gaan. Ook niet toen bleek dat een Italiaanse handelaar ziek naar huis was gegaan en daar positief werd getest op Corona.

Te gast was Sjors van Beek van dagblad De Limburger. Hij schreef samen met Serge Sekhuis een reconstructie van de zaak.

Kunstbeurs Tefaf ging door ondanks corona

Reporter RadioStaatssteun in Hongarije zorgt voor massaontslag in Twente

Bij bandenfabrikant Apollo Vredestein in Enschede moeten 750 banen verdwijnen. Dat terwijl het moederbedrijf juist in Hongarije met subsidie van de regering een nieuwe bandenfabriek heeft neergezet. Is de Twentse werknemer de pineut van ongeoorloofde staatssteun in Hongarije? Te gast was Wilco Louwes van Twentsche Courant Tubantia.

Staatssteun in Hongarije zorgt voor massaontslag in Twente

Politiek spel en 96 miljoen staatssteun


Bedankt voor de bloemen, burgerzin in tijden van Corona

Corona zorgt door het hele land voor veel schade. Toch brengen deze crisistijden burgers ook nader tot elkaar. Overal in het land duiken hartverwarmende initiatieven op. Te gast waren Esther Hendriks van Omroep Gelderland en Annet van Aarsen van het Noord-Hollands Dagblad.

Bedankt voor de bloemen, burgerzin in tijden van Corona

Reporter RadioGrote twijfels over aanpak zwerfafval

Zwerfafval is een veelgenoemde ergernis van burgers. Daarom geven gemeenten en het bedrijfsleven jaarlijks tientallen miljoenen uit aan de aanpak ervan. Maar werkt die aanpak wel? In ReportersNL vertelde Leo van Raaij van Twentsche Courant Tubantia over zijn onderzoek. Op basis van steekproeven van Rijkswaterstaat blijkt dat de afgelopen tien jaar de zwerfafvalberg niet is afgenomen.

Grote twijfels over aanpak zwerfafval

Tientallen miljoenen helpen niet om Nederland schoner te makenCybercharlatan slaat weer toe

Sinds cybercharlatan Rian van Rijbroek in het leven van de rijkste man van Twente, Gerard Sanderink, is gekomen, gebeuren er vreemde dingen. Een nieuw hoofdstuk in de Saga van Sanderink. Angelique Kunst van de Twentsche Courant Tubantia vertelde over haar nieuwe bevindingen die zij samen met vakblad Computable boven tafel kreeg. Uit hun onderzoek blijkt dat de zelfverklaard cyberexpert Van Rijbroek een cruciale rol heeft in de bedrijfscommunicatie van ict-bedrijf Centric en zijn eigenaar, de Twentse ondernemer Gerard Sanderink.

Cybercharlatan slaat weer toe

Serieuze mails ict-ondernemer komen van ip-adres cybercharlatanHieronder een selectie uit eerdere uitzendingen van ReportersNL:


Hoe de Hoekse Lijn ontspoorde

De verbouwing van de Hoekse (metro)Lijn heeft veel meer geld gekost dan eerder bekend was. Het budget werd niet met 90 miljoen euro, maar met 175 miljoen overschreden. En de bouw duurde niet vijf maanden, maar twee jaar. Bram Logger reconstrueerde samen met Parcival Weijnen voor Vers Beton de ontsporing van de Hoekse Lijn, een metroverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland. Bram Logger vertelde erover.

Hoe de Hoekse Lijn ontspoorde

Hoe konden de kosten en planning zo uit de hand lopen?De Kofferbakmoord

Er dobbert een auto in het Stieltjeskanaal in Drenthe. In de kofferbak ligt Ralf Meinema, de eigenaar van de auto. Hij is dood, vermoord en verminkt. Niemand snapt waarom. Hij was een geliefde jongen, die van hard werken en een biertje houdt. Toch gaan er geruchten dat het om een vergelding zou gaan, zijn leven blijkt niet volledig zonder blaam. Bas van Sluis en Renate Winkel van Dagblad van het Noorden doken nog eens in de zaak en brachten nieuwe feiten over het voetlicht en maakten er een vierdelige podcast van.

De Kofferbakmoord

Waarom moest Ralf, die joviale, vriendelijke jongen, dood?Kanaaldrama in Twente

Er zijn al driehonderd mensen die schade hebben gemeld in Twente. Huizen verzakken en kelders lopen onder. De bron van alle ellende is waarschijnlijk het uitdiepen van het kanaal Almelo-De Haandrik. Bij het begin van de werkzaamheden werd gewaarschuwd voor de risico's, maar de werkzaamheden gingen door.
Tubantia dook in de zaak en maakte een reconstructie op basis van interne documenten. Journalist Kelly Adams vertelt in ReportersNL - de rubriek waarin regionale onderzoeksjournalistiek centraal staat - over de situatie in Twente.

ReportersNL: Kanaaldrama in Twente

Reporter RadioMeer ReportersL hier

Nieuws:
De Tegel nominaties

Vier producties van onze mediapartners zijn genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel, in de categoriën regio/lokaal, onderzoeken en audio. Het gaat om De Jeugdzorgjungle van Vers Beton; hoe staat de jeugdzorg ervoor vier jaar na de nieuwe jeugdwet? Journalist Margot Smolenaars vertelde in de ReportersNL-rubriek over een van de artikelen uit het dossier De jeugdzorgjungle: Student of hulpverlener?.

Voor De Limburger maakten Rik van Hulst en Judith Jansen een reeks verhalen over verkeersslachtoffers in Limburg: Project 46. Judith was te gast in de uitzending van afgelopen zondag (zie onder). En Rik vertelde eerder al over het project.

Angelique Kunst
van de Twentsche Courant Tubantia, is genomineerd in de categorie onderzoek met Superhacker of charlatan?. In ReportersNL vertelde Angelique over haar nieuwe bevindingen die zij samen met vakblad Computable boven tafel kreeg over cybercharlatan Rian van Rijbroek.

In de categorie audio is Maarten Dallinga van Omroep Gelderland genomineerd met zijn podcastserie Verstikt. In de ReportersNL rubriek hadden we een gesprek met Maarten. Veel mensen denken (wel eens) aan zelfmoord, maar ze praten er maar zelden over. Volgens Dallinga rust er een taboe op het onderwerp en dat wil hij doorbreken.

De Tegel
is een Nederlandse prijs voor journalistiek die sinds 2006 wordt uitgereikt. De Tegel is een eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van de Nederlandstalige journalistiek. Op 8 juni 2020 worden in totaal dertien Tegels toegekend.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1