appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

Presentator: Niels Heithuis

Luister terug

Kinderpsycholoog Marga Akkerman over kinderen in vechtscheidingen

zondag 20 december 2020

Er is nog steeds te weinig aandacht voor de positie van het kind in een vechtscheiding en we doen in Nederland aan 'moederverering', dat zegt  kinderpsycholoog Marga Akkerman. Zij maakt zich al decennialang hard voor kinderen die te maken krijgen met de traumatische gevolgen van een complexe scheiding - in de volksmond ook wel vechtscheiding. 

Reporter Radio deed dit jaar uitgebreid onderzoek naar vechtscheidingen. Daaruit bleek dat ouders die weigeren mee te werken aan een omgangsregeling vaak resultaat boeken. Ook al heeft een rechter iets anders beslist. De politie en het Openbaar Ministerie doen vervolgens weinig, Jeugdzorg raakt overspoeld met getraumatiseerde kinderen en hulp die wordt geboden blijkt nauwelijks te werken.

Ondertussen raken kinderen getraumatiseerd door ouders die vastlopen in hun onderlinge strijd. Dat is een groot probleem, want jaarlijks krijgen ruim tienduizend kinderen te maken met een complexe scheiding. Marga Akkerman bespreekt de uitzendingen van Reporter Radio en geeft haar visie op het probleem.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1