appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

De overheid is grip op geneesmiddelenvoorziening kwijt

zondag 17 mei 2020

In de afgelopen jaren nam het geneesmiddeltekort toe. Steeds meer patiënten visten vaker achter het net. In 2013 werd de geneesmiddeltekortencommissie opgericht om die tekorten een halt toe te roepen. Alle partijen die er toe doen binnen de geneesmiddelenvoorziening waren daarbij betrokken: fabrikanten, groothandels, apothekers, zorgverzekeraars, VWS, en de Patiëntenfederatie. De commissie bestaat nog steeds maar de tekorten zijn niet opgelost, sterker nog, zeven jaar later zijn er meer tekorten dan ooit. 

In die zeven jaar zijn er verschillende rapporten verschenen, zijn er acties gevoerd en brandbrieven geschreven maar er is géén structurele oplossing. Een deel van het probleem dat ten grondslag ligt aan de medicijntekorten, is de Nederlandse wet- en regelgeving. 

Lees hier het achtergrondartikel met de reacties van vier leden van de vaste Kamercommissie en minister Martin van Rijn van Volksgezondheid.

Reportage: Joga Brouwers
Eind montage: Sander Bartling
Presentatie: Niels Heithuis

Vragen, opmerkingen en ervaringen zijn altijd welkom via: reporterradio@kro-ncrv.nl en/of via twitter: @reporterradio1

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1