appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine

Reporter Radio

Luister terug

ReportersNL: De vlucht uit Oost-Duitsland

zondag 1 september 2019

De AfD kan zondag zomaar de grootste zijn in twee Duitse deelstaten. De peilingen verwachten van niet, maar populair is de partij wel. Ze presenteren zichzelf als de partij die de revolutie, die de Berlijnse muur ten gronde bracht, wil voltooien. Na de val, 30 jaar geleden, heerst er nog steeds onvrede in Oost-Duitsland. Men werd gelokt door beloften van Coca-Cola en dure auto’s, maar die hoopvolle verwachting bleek voor velen een bittere pil. 

Voor dat de muur viel, probeerden mensen al te vluchten. Onder hen bevonden zich Thomas en Iris Wagner. Zij vluchten naar Nederland en vestigden zich in het Limburgse Echt. In ReportersNL – de rubriek waar regionale onderzoeksjournalistiek centraal staat – vertelt Serge Sekhuis van Dagblad De Limburger het verhaal van de Wagners. Ook praten we met Hanco Jurgens, wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut. Hij vertelt over de verschillen tussen Oost en West-Duitsland die 30 jaar na de val van de muur, nog steeds voelbaar.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1