appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

Luister terug

De geheime opdracht van verzetsheldin Jos Gemmeke

zondag 28 april 2019

Jos Gemmeke werd bekend als verzetsheldin uit de Tweede Wereldoorlog. Voor haar inzet kreeg ze als enige vrouwelijke burger de Militaire Willemsorde - de hoogste militaire onderscheiding in Nederland. 

Haar nicht, journalist Mijke van Wijk, groeide op met de indrukwekkende verhalen van haar oudtante. Ze besluit er een podcast over te maken. Maar tijdens het onderzoek blijken bepaalde elementen uit het bekende verhaal van haar tante niet te kloppen. Van Wijk gaat op zoek naar de ware gebeurtenissen en stuit op nieuwe informatie. Wat was de geheime opdracht die Jos Gemmeke voor de geheime dienst moest uitvoeren? En waarom heeft ze precies de Willemsorde gekregen? 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1