appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

De stikstof-crisis: hoe nu verder?

zondag 24 november 2019, 19:00 uur

Een landelijke maximumsnelheid van 100 kilometer per uur, de koeien op eiwitdieet en een onderzoek naar de mogelijkheden om kleine Natura 2000-gebieden te schrappen. Twee weken geleden presenteerde het kabinet de maatregelen die snel de landelijke stikstofuitstoot zouden moeten terugschroeven.

Maar de grote ingrepen moeten nog komen. Wat gaat echt helpen om de stikstofdeken in Nederland te verkleinen? En houden de maatregelen van het kabinet wel stand voor de rechter?

Het kabinet hoopt de stikstofkraan een stukje dicht te draaien door boeren op te dragen hun dieren minder eiwitrijk voer te geven. In Hazerswoude-Rijndijk doet melkveehouder Wouter Beukeboom dat al. Hij werkt namelijk mee met een onderzoek van de Wageningen Universiteit dat in kaart probeert te brengen hoe boeren met laagdrempelige ingrepen hun ammoniakuitstoot kunnen verlagen. Beukeboom lengt daarom zijn mest aan met water, fokt geen kalveren meer op en laat zijn koeien vaker in de wei lopen. En dat lijkt te werken, aldus onderzoeker Gerard Migchels.

Hoe heeft even verderop de jarenlange stikstofbelasting de natuur in de Nieuwkoopse plassen aangetast? Kan beheerder Natuurmonumenten dit nog repareren of is het dweilen met de kraan open? We stappen samen met boswachter Dirk Kunst in een bootje om de schade op te nemen.

In de studio de Vlaamse milieujurist Hendrik Schoukens van de Universiteit Gent en Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut en voormalig hoogleraar integrale stikstofstudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1