appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

ReportersNL: Het "ijzeren gordijn" van Borne

zondag 27 januari 2019, 19:05 uur

De spoorlijn door het Twentse dorpje Borne is allesbepalend voor het leven in deze plaats. Het "ijzeren gordijn" deelt de plaats in tweeën. Moet je van "voor het spoor" naar "achter het spoor" dan sta je regelmatig voor gesloten spoorbomen. In de spits zelfs 15 tot 20 minuten per uur.

Ook rijden er ieder etmaal gemiddeld 16 goederentreinen door het dorp. Dat dit fout kan gaan bleek in 2014 toen één wiel van een goederentrein ontspoorde. Gevolg: over een lengte van 2,5 kilometer werd het spoor volledig vernield. De reparatie kostte 2,5 miljoen euro.

Ernstige ongelukken zijn er gelukkig nog niet gebeurd. Toch werden de bewoners van Borne met hun neus op de feiten gedrukt. Een werkgroep werd ingesteld. Veiligheidsinstructies opgesteld en onder de bewoners verspreid. Ook was het advies de bevolking regelmatig te laten oefenen om goed op een eventuele ramp voorbereid te zijn.

Vorig jaar kondigde staatssecretaris Van Veldhoven aan de risiconormen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen verruimd kunnen worden. Risiconormen die sinds 2015 gelden en sindsdien stelselmatig overschreden worden.

Voor Leo van Raaij van Tubantia reden ter plekke poolshoogte te nemen. Hij schreef onder andere een uitgebreid achtergrondverhaal over het spoor zoals dat door Borne loopt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1