appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

Een streep door dit akkoord brengt miljoenen fabrieksarbeiders in gevaar

zondag 21 oktober 2018, 19:03 uur

Vijf jaar geleden overleden meer dan 1100 mensen toen een gebouw met kledingfabrieken in Bangladesh instortte. De gebeurtenis kwam bekend te staan als de ramp van Rana Plaza, naar de naam van het acht verdiepingen tellende complex. 

Om de veiligheid van fabrieksarbeiders te waarborgen, kwam het Bangladesh akkoord tot stand. Dit zorgde voor internationale inspecties in fabrieken en sindsdien heeft er geen grote ramp plaatsgevonden.

Maar nu heeft het hooggerechtshof in Bangladesh besloten dat op 30 november aan het akkoord een einde komt. Hiermee brengt het land de veiligheid van miljoenen werknemers in gevaar, waarschuwen vakbonden. Europese politici en kledingbedrijven maken zich zorgen. Maar wat kunnen zij doen? 

In de studio schuift Emy Demkes aan, journalist bij De Correspondent en Oneworld. Zij volgt ontwikkelingen rondom het akkoord al sinds het begin. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1