appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

Extreemrechts in opkomst

zondag 7 oktober 2018, 19:20 uur

Extreemrechts manifesteert zich vaker in nadrukkelijker op straat, maar er is meer aan de hand. De AIVD en eerder de NCTV waarschuwen nadrukkelijker voor de gevaren van extreemrechts in Nederland. De AIVD constateert in het rapport een lichte opleving van rechts-extremisme in Nederland, waarbij de organisatorische verbanden diverser zijn dan in het verleden. Geweldsgebruik is zeldzaam, aldus de AIVD, maar menigeen probeert een wapenverlof te krijgen om legaal overeen vuurwapen te kunnen beschikken.

Ook de NCTV meldde dat “geweld door eenlingen of kleine groepen denkbaar is”. De NCTV constateert groeiend zelfvertrouwen bij rechtsextremisten. In de uitzending reageert Willem Wagenaar, onderzoeker bij de Anne Frank Stichting.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1