appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

Dropwater en cannabisolie

zondag 8 oktober 2017, 19:00 uur

De geneesmiddelenindustrie maakt heel veel medicijnen, maar niet alles. Dat klinkt gek omdat de discussie altijd gaat over te dure geneesmiddelen en soms ook over geneesmiddelen tekorten. Maar dan zie je over het hoofd dat er ook nog middelen zijn die op maat gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld voor kinderen of voor mensen die dood gaan.

Middelen op maat maken, dat doen apothekers. Dat doen zij zelf en dan heet het magistraal bereiden, of zij besteden het uit bij een grootbereider, die het doorlevert aan de apotheker. Maar er zijn steeds minder magistrale bereiders. En bij wet is doorleveren verboden.

De KNMP, de beroepsgroep van apothekers, de Patiëntenfederatie en de zorgverzekeraars maken zich grote zorgen of magistrale bereiding wel kan blijven bestaan. Want de pillendraaier verdwijnt uit Nederland.

Een uitzending van Erik Frijlink, Astrid Cornelisse en Joga Brouwers met dank aan: Bernd Arents, Corina Mos, KNMP, Zorgverzekeraars Nederland, Patiëntenfederatie, NVZA, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort College, Alfa-college, ROC van Twente, Transvaal apotheek, Vereniging Doorleverende Bereidingsapotheken, SFK en IGZ.

Lees hier het achtergrondverhaal en de quotes van patienten en apotheker Frijlink.

De transcriptie van de uitzending.

OP 21 november kwam Paul Lebbink in het nieuws omdat zijn apotheek het  taaislijmmiddel Orkambi na gaat maken. 

NPO Radio 1