appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Reporter Radio

De schuld krijgen

zondag 13 augustus 2017, 19:00 uur

Deze zomer laten wij de favoriete onderwerpen van de redactie horen. Vijf uitzendingen met onze belangrijkste onderzoeken van de afgelopen 3,5 jaar. De oorlogsmisdaden in Indonesië, die allesbehalve incidenten waren. Problemen van mensen die in de schulden zitten en door de overheid nog dieper in de schulden komen. De vervuiling van ons water door medicijnen, plastic en chemische stoffen. Het overstromingsgevaar bij onze rivierdijken, omdat we het putje van Europa zijn. En de haast oneindige Kafkaëske bureaucratie in eigen polder.


Aflevering 2: Iedereen maakt het wel eens mee: je bent aan het eind van je geld, maar de maand is nog niet om. Voor 1 op de 5 Nederlanders is het de dagelijkse werkelijkheid: zij hebben ernstige schulden. Reporter Radio maakte een serie reportages over hoe je vast kunt lopen in schulden, verstrikt raken in bestuurlijke spaghetti, in het systeem van toeslagen en terugbetalingen. Hoe je wanhopig kunt worden van regels, procedures en van een overheid die je blijft achtervolgen. Niels Heithuis en Joga Brouwers over de verandering in het denken over mensen met schulden, de Belastingdienst als geldverschaffer, de stress van deurwaarders op je stoep, ontoegankelijke schuldhulpverlening en armoede als je oud bent. 

Lees hier de brief van staatssecretaris Klijnsma over de maatregelen die zij heeft genomen in het kader van armoede- en schuldenbeleid. 
Kijk hier voor informatie van de Sociaal Raadslieden over schulden en het oplossen daarvan.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1