appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Reporter Radio

Fusie tussen AMC en VUmc een goed idee?

zondag 9 juli 2017, 19:03 uur

De twee universitair medisch centra van Amsterdam, VUmc en AMC hebben zich voorgenomen te fuseren. Sinds 2011 wordt de fusie voorbereid. Het wachten is op een uitspraak over de vergunningaanvraag van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die zeer binnenkort verwacht wordt.

Het is de eerste keer in Nederland dat twee universitair medisch centra fuseren. Ze hebben beide ongeveer 700 bedden en er werken in beide ziekenhuizen ongeveer 9000 mensen. 

Voorstanders van de fusie wijzen op het feit dat universitair medisch centra zich steeds meer concentreren op de meest ingewikkelde zorg. Die zorg is duur en een bundeling van mensen en middelen is de enige manier om in de toekomst kwaliteit te leveren. Ook het streven naar toponderzoek is een reden om samen te gaan, het vergroot de kans op subsidies en versterkt de concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland. 

De tegenstanders uiten hun zorgen over het verdwijnen van eenvoudige zorg waardoor patiënten naar verschillende ziekenhuizen worden verwezen. Ze vrezen ook voor het verlies aan opleidingscapaciteit, afdelingen die opgeheven worden en het verplaatsen van spoedzorg naar een locatie waardoor er bij grote rampen of een aanslag te weinig capaciteit is. 

In de uitzending zijn te horen: de specialisten Hans van Goudoever (AMC/VUmc), Jaap Bonjer (VUmc), Sheila Krishnadath (AMC) en Chris Mulder (VUmc). De voorzitter van de NFU Ernst Kuipers, de voorzitter van de clientenraad van het VUmc Paul Cohen, econoom Marco Varkevisser verbonden aan de Erasmus Universiteit en hoogleraar Richard Janssen verbonden aan de Universiteit van Tilburg.
Wouter Bos, voorzitter van de Raad van Bestuur VUmc reageert op de uitzending
Op de homepage van Radio1 staat dit artikel.

Lees hier de transcriptie van de uitzending.

Op 5 september 2017 oordeelde de ACM positief over de fusieplannen. 

Op 22 september 2017 uitte de Nederlandse Zorgautoriteit haar zorgen over de toegestane fusie: de NZa vreest duurdere zorg en een moloch van een ziekenhuis. 

Op 16 november 2017 sprak VGZ-topman Kliphuis zich op SKIPR uit tégen de fusie van AMC en VUmc, hij noemt het een 'megalomaan project met het risico tot het gedrag van een academische monopolist' 

Dinsdag 5 december 2017 gaf de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een nieuwsbericht uit: de ACM verscherpt de aandacht voor concurrentierisico's van ziekenhuisfusies.

GroenLinks en SP organiseerden op 29 januari 2018 een hoorzitting over fusies van ziekenhuizen. Kijk de hoorzitting hier terug.

In Medisch Contact verscheen een artikel na afloop van de hoorzitting. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1