appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

Luister terug

Strijd tegen invasieve exoot versnipperd?

zondag 8 maart 2020

Amsterdam investeert ruim acht miljoen euro in de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. De provincie Friesland steekt zo’n vier miljoen euro in de eliminatie van een Nieuw-Zeelands vetplantje: de watercrassula.

Overheden investeren flink om zogenaamde invasieve exoten in toom te houden. Dat zijn planten en dieren die van nature niet in Nederland voorkomen. Vanwege een gebrek aan concurrenten kunnen deze soorten zich snel verspreiden en schade veroorzaken. Voor veel invasieve exoten geldt dat we nog niet precies weten hoe je ze het beste kunt aanpakken. 

De provincies zijn sinds enkele jaren verantwoordelijk om de invasieve soorten die de Europese Unie heeft aangewezen te bestrijden. Gemeenten, waterschappen en andere terreinbeheerders voeren deze taken vervolgens uit. Gaat deze decentrale aanpak werken? 

In de studio spreken we met bioloog Chris van Dijk van Wageningen University, mede-initiatiefnemer van een nieuw landelijk kennisnetwerk voor de bestrijding van invasieve exoten. 

Reportage van Lemke Kraan

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1