appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan

Reporter Radio

Luister terug

Gecoupeerde trekpaarden worden worst

zondag 9 september 2018

In 2001 kwam er een verbod op het couperen (amputeren) van de staart van een paard. Nu, 17 jaar later worden er nog steeds paarden verminkt, zoals toenmalig staatssecretaris Van Dam het in 2016 noemde. Van Dam besloot in dat jaar dat gecoupeerde paarden niet meer op een keuring mochten verschijnen. Tenzij er een veterinaire noodzaak (breuk, gezwel) was dan mocht couperen wel.
In het voorjaar constateerden we in Reporter Radio dat er nog steeds veulens gecoupeerd worden en dat de eigenaren daarvoor naar België gaan. We zochten de Vlaamse dierenarts op en hij ontkende het niet. 

In de eerste maanden van 2018 zijn er 6 keuringen geweest. Reporter Radio onderzocht hoeveel van de ter keuring verschenen eenjarige trekpaarden (dus geboren ná het verbod) gecoupeerd zijn. De uitkomst is veelzeggend.
Een reportage met Theo Nijssen, Hendrik de Kuijper, Joke Quist, Henk van der Pols (voorzitter Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger, de KVTH) en D66 Tweede Kamer lid Tjeerd de Groot. 

Lees op NPO Radio 1 over de feiten en de achtergronden van deze al 17 jaar durende strijd tussen fokkers en gebruikers.

Presentatie: Niels Heithuis 

Vragen en opmerkingen: reporterradio@kro-ncrv.nl en/of twitter
Zie voor de andere uitzendingen over trekpaarden, rechts op deze pagina in het menu: dossiers’. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1