appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Zaterdag met Sander Heijne, Rozemarijn Brus en Mike Muller

Reporter Radio

Acht op de tien mensen raken hun rijbewijs kwijt na alcoholkeuring CBR

zondag 4 september 2016, 19:00 uur

Wie betrapt wordt met teveel alcohol op achter het stuur, heeft kans dat hij zich moet laten keuren op een psychiatrische alcoholstoornis op last van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen(CBR). Acht op de tien mensen slaagt niet voor deze test, zo blijkt uit cijfers die Reporter Radio verkregen heeft met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur bij het CBR.

Het is bij wet ver boden om de weg op te gaan wanneer je een psychiatrische alcoholziekte hebt. Om te controleren of er sprake is van een alcoholprobleem, is er een test in het leven geroepen. Wanneer men niet voor deze test slaagt, moet men het rijbewijs voor minstens een jaar inleveren. Dit gebeurde ook Coen Janssen: “Ik heb er veel spijt van gehad”, zegt Janssen. “Ik ben mij er honderd procent van bewust dat je iemand heel veel schade aan kunt richten wanneer je dronken rijdt”.

De keuring is verplicht voor ervaren bestuurders die meer dan 1.8 promille blazen, beginnende bestuurders die meer dan 1.3 promille blazen of voor mensen die vaker zijn aangehouden maar met een lager promillage.

Janssen zat bij een vriend thuis en had in een tijdsbestek van ongeveer twee uur, zeven blikjes bier gedronken. Ondanks dat, besloot hij toch in de auto te stappen en naar huis te rijden. “Het was gewoon stom, gelukkig werd ik aangehouden, het had ook anders af kunnen lopen”, zo vertelt Janssen. Naast zijn straf die hij van de rechter had gekregen kreeg hij ook nog een brief van het CBR thuis. Hij moest zich melden bij een psychiater. Janssen vertelt dat hij met een goed gevoel de keuring in ging. “Ik heb absoluut geen probleem met drank, ik loop veel hard en lijd eigenlijk een heel normaal leventje”, aldus Janssen. Toch kreeg hij van de psychiater de diagnose ‘alcoholmisbruik in ruime zin’.

Volgens psychiater Alex Korzec bestaat deze diagnose helemaal niet. Korzec zat in 2011 in een expertgroep van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie om richtlijnen op te stellen speciaal voor deze alcoholkeuringen. “Ik heb toentertijd het leeuwendeel van de richtlijnen geschreven en heb toen tegen de diagnose‘alcoholmisbruik in ruime zin’ gepleit”, zegt Korzec. Ondanks dat, staat de diagnose toch omschreven op pagina zestien van de Richtlijn diagnostiek van stoornissen in het gebruik van alcohol in het kader van CBR-keuringen.

Advocaat Bert Kabel voert veel zaken tegen het CBR op dit gebied en ziet dat deze diagnose vaak gesteld wordt. “Deze diagnose wordt vaak onderbouwd met een soort van standaardbevindingen”, zo legt Kabel uit. “Bijvoorbeeld omdat je hebt kunnen rijden met zoveel alcohol in je bloed moet je wel een vorm van tolerantie hebben en dat is een teken van alcoholisme. Dat is echter een cirkel redenering. Iedereen die deze keuring moet doen heeft een stukje kunnen rijden, dus is deze bevinding bij iedereen te stellen”, aldus Kabel.

Janssen was het niet eens met zijn rapport en vroeg een second opinion aan bij een andere psychiater. Deze psychiater stelde dat de eerste keuring niet goed was gedaan en vond hem een gewone gezonde Nederlandse jongen. Janssen: “Twee weken later kreeg ik een brief thuis gestuurd waarin stond dat ik mijn rijbewijs terug zou krijgen, als ik mijn rijbewijs weer in handen krijg, gaat dat voor mij echt een moment van opluchting zijn”.

Te gast was: Advocaat Bert Kabel

Presentatie: Niels Heithuis

Reportages: Sander Bartling en Thijs van Dorssen

NPO Radio 1