appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

Luister terug

Het einde van het medicijntekort

zondag 16 december 2018

Vorige week kregen vrouwen het goede nieuws dat de anticonceptiepil weer geleverd zal worden. Maar er zijn nog steeds ruim 400 andere medicijntekorten waar ook nog een oplossing voor gevonden moet worden. Vaak is er een alternatief middel maar met een vergroot risico op bijwerkingen.
De grootste groothandel van Nederland, Mosadex heeft de eigen data geanalyseerd en vastgesteld dat het domino-effect van fabrikanten die na elkaar uit voorraad raken, leidt tot tekorten die in meeste gevallen 3 maanden duren. Mosadex stelt voor dat fabrikanten een 'ijzeren voorraad' aanhouden van 4 maanden waarmee 75% van de tekorten worden opgelost. 
De fabrikanten, de zorgverzekeraars, de apothekers én minister Bruins van Volksgezondheid hebben op het voorstel van Mosadex gereageerd. 
(correctie ondertiteling foto: directeur Logistiek & ICT = Edger van Faassen)

Een reportage en achtergrondartikel van Joga Brouwers. 
Eindmontage reportage: Sander Bartling

In NRC Handelsblad het artikel van Joris Kooiman over de geneesmiddelentekorten. 


Foto: de pillen-automaat is leeg
Voor vragen en opmerkingen: mail naar reporterradio@kro-ncrv.nl en/of twitter: @reporterradio1 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1