appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Yvette van Boven

Reporter Radio

Het Landelijk Schakelpunt en de alternatieven

zondag 10 april 2016, 19:00 uur

Het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) is van de baan, maar de doorstart: het Landelijk Schakelpunt (LSP) is volop in bedrijf. Tien miljoen mensen hebben ‘ja’ gezegd en hebben toestemming gegeven aan hun huisarts dan wel apotheek om medische gegevens te delen.
Maar waar geef je dan eigenlijk toestemming voor? En wie kan je gegevens eigenlijk inzien? Sommige huisartsen vrezen voor het medisch beroepsgeheim. 

Te gast zijn: Ab van Eldijk (rechts op de foto), jurist en voorzitter van Stichting KDVP, die opkomt voor vertrouwelijkheid, privacy en beroepsgeheim in de GGZ.
Guido van ’t Noordende (links op de foto), verbonden aan de UvA. Hij doet onderzoek naar veiligheid en privacy van grote computersystemen en is oprichter van Whitebox Systems. De Whitebox is een alternatief systeem voor het uitwisselen van patiëntgegevens.
Theo Hooghiemstra (midden op de foto), privacy en gezondheidsjurist, gaf als directeur van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving advies aan de minister over het uitwisselen van medische gegevens en is momenteel werkzaam als principal consultant bij advies- en opleidingsbureau PBLQ.

Uit de uitzending:
Het LSP, de doorstart van het landelijk EPD, is een systeem waarmee zorgverleners medische gegevens uit kunnen wisselen. Het is een gevaar voor de privacy, betogen Ab van Eldijk en Guido van 't Noordende. 'Onzin,' vindt Theo Hooghiemstra, niet voor niets oordeelde zowel het gerechtshof als de Autoriteit Persoonsgegevens dat de privacy van patiënten in het LSP voldoende is beschermd.

Maar patiënten kunnen slecht overzien waar ze precies toestemming voor geven vindt Ab van Eldijk. En bovendien is het systeem niet getoetst aan het subsidiariteitsbeginsel, als iets kan op een manier die minder inbreuk maakt op de privacy dan mag het niet op de inbreuk makende manier. Zo'n alternatief ontwikkelde Guido van 't Noordende, met zijn Whitebox kunnen huisartsen op een hele specifieke manier versleuteld  informatie delen met collega's. Bovendien kunnen arts en patient beter afstemmen welke informatie er precies wordt gedeeld. Je kunt met het LSP ook kiezen om bepaalde informatie niet te delen, maar dan moet je dat allemaal aanvinken. 

Daarnaast delen mensen steeds meer medische gegevens via gezondheids-apps. Hierdoor krijgen bedrijven als Apple en IBM steeds meer medische gegevens in hun bezit. Zo komen er steeds meer gegevens buiten het bereik van het medisch beroepsgeheim maar er is geen wettelijk kader voor. Gezondheidsjurist Theo Hooghiemstra pleit daarom voor een patiëntengeheim.

In de Eerste Kamer werd deze week nog gedebatteerd over de Wet Cliëntenrechten bij Elektronische verwerking van Medische Gegevens.
Ab van Elwijk: 'het is de wereld op zijn kop, beginnen met het LSP, dan zet je alles open en daarna vragen aan patiënten wie waar wel in mag kijken en wie niet. Het beste is de klassieke manier overeenkomstig het medisch beroepsgeheim: je zit bij je arts of behandelaar en je geeft aan wat voor welk doel naar wie verstuurd mag. Dat is specifiek en gericht en zo zou een elektronisch systeem ook moeten zijn'.


Reportages: Lemke Kraan
Presentatie: Niels Heithuis

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1