appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

Zzp’ers in paniek over zelfstandigenwet. Terecht of valt het mee?

zondag 20 maart 2016, 19:03 uur

Afgelopen weken was er paniek bij zzp’ers en opdrachtgevers. De VAR gaat verdwijnen! De VAR-wuo, verklaring arbeidsrelatie winst uit onderneming was een papiertje dat diende als een soort zelfstandige vergunning. Het is vooral geliefd onder opdrachtgevers. De zzp’er verklaart daarmee zelf alle premies af te dragen. Wat fijn is voor zijn opdrachtgever, want daarmee is hij gevrijwaard van alle fiscale lasten. 

Per 1 mei gaat de nieuwe wet DBA, deregulering beoordeling arbeidsrelatie, in. De belangrijkste verandering is dat niet alleen de opdrachtnemer, maar ook opdrachtgever verantwoordelijk wordt. In de zogenoemde modelovereenkomsten leggen beide partijen onderlinge afspraken vast.  

De nieuwe wet lag meteen onder vuur. Er is nog veel onduidelijkheid en daardoor maken zelfstandigen zich zorgen. Bijna 28.000 zzp’ers tekenden een petitie. Ze zijn bang dat het werken met de modelovereenkomsten hun samenwerking met opdrachtgevers belemmert en een administratieve rompslomp wordt. Wordt de modelovereenkomst de nieuwe excuusbrief voor werkgevers? We vroegen opdrachtgevers en zzp’ers in de zorg, de bouw en de media hoe zij er overdenken. 

In de uitzending: 
Kees Kraaijeveld,oprichter De Argumentenfabriek

cartoon: Sandra de Haan, http://www.sandradehaan.nl/P72/

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1