appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

21 februari 2016: Vrijwilligerswerk en veiligheid in geding door prijsverhoging VOG

zondag 21 februari 2016, 19:00 uur

Op 1 maart wordt de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) met 38% in prijs verhoogd. Welzijns- en vrijwilligersorganisaties kunnen die kosten niet dragen en de kans is groot dat ze de VOG niet meer aanvragen.
Het kabinet roept al langer op tot meer participatie, zelfredzaamheid en eigen kracht. Dat betekent dat meer mensen gevraagd wordt zich vrijwillig in te zetten om mensen daarmee te helpen. De Verklaring Omtrent Gedrag is een manier om te zorgen dat de inzet van vrijwilligers ‘veiliger’ wordt. Je weet dan dat iemand niks op zijn kerfstok heeft. 

In de studio: Marijke Vos, voorzitter van de Raad van Bestuur van MOgroep en Joost van Alkemade, directeur NOV.

De prijsverhoging van de VOG vinden de brancheverenigingen MOgroep (Sociaal Werk) en NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) een tegengesteld signaal aan de oproep tot participeren, het is contraproductief en bovendien gaat het ten koste van de veiligheid. 
MOgroep en NOV hebben een quickscan onder een aantal van hun leden uitgevoerd naar de consequenties van de prijsverhoging. Lees hier, op de site van NOV, wat de uitkomsten zijn.  

Marijke Vos zegt op de vraag van Niels dat vier tientjes toch wel te doen is: voor iemand die vrijwilligerswerk doet is het veel, daarom is het logisch dat de organisaties het betalen. Ik ken heel veel kleine organisaties die heel veel werk verzetten met hun vrijwilligers maar dan zijn vier tientjes veel. En als je dan ook nog kijkt naar de bezuinigingen op dit type werk dan is dit precies het verkeerde signaal: dit moeten we niet doen!

Joost van Alkemade: vrijwilligerswerk doen gaat over heel veel ministeries. Ik vind het heel belangrijk dat er in Den Haag een ministerie komt die dat overziet en de partijen bij elkaar brengt. De overheid is niet de baas van de participatie maar kunnen het wel faciliteren, stimuleren en drempels laag maken.
Organisaties investeren zelf ook al veel in preventief beleid, bv een gedragscode, vertrouwenspersoon en de VOG, het is allemaal samen belangrijk om misstanden te voorkomen.

Luister de audio van Agora, Alzheimer/Cordaan en de Kamervragen van Hanke Bruins Slot en Madeleine van Toorenburg(CDA)/Carla Dik-Faber (CU) en Renske Leijten (SP) los terug, zie hieronder de linkjes.
Lees hier wat Kenniscentrum PEP Den Haag schreef over de prijsverhoging. 

Op 5 april 2016 beantwoordde staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie de Kamervragen. Lees hier zijn brief, mede ondertekend door staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Reportages van Huub Floor met: Humanitas, Pep Den Haag, Cordaan, Alzheimer Nederland en Agora
Presentatie: Niels Heithuis


- RR 21022016 Kamervragen


- RR 21022016 Agora


- RR 21022016 Cordaan Alzheimer


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1