appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

Beunhazen in de zonnepanelenmarkt

zondag 6 december 2015, 19:00 uur

Er gaat nog te veel mis bij de installatie van zonnepanelen in Nederland. Daardoor lopen bezitters van zonnepanelen geld mis, wordt onveilig gewerkt op de daken en ontstaan gevaarlijke situaties met stroom.

Niels Heithuis praat over deze problemen met Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. Hij wil dat elke monteur van zonnepanelen een vorm van certificering haalt. Ook vindt de Consumentenbond dat er een standaard offerte moet komen voor zonnepanelen. Daardoor kunnen gedesinteresseerde tussen de bomen het bos weer zien. Ook Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis ziet een onvolwassen markt waar nog veel verbetering mogelijk is. 

In Nederland is er een keurmerk voor zonnepanelen, maar slechts 33 van de 1000-1500 installateurs is daarbij aangesloten. Dat moet beter kunnen.

Gerard van Amerongen, directeur van Holland Solar, de branchevereniging is het daarmee eens. Holland Solar is de initiatiefnemer van het keurmerk en ziet ook ruimte voor betere installateurs. 

Reportages: Huub Floor en Tom Veldhuijzen

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1