appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

Grote groei aantal mensen in beschermingsbewind probleem voor gemeentes

zondag 8 november 2015, 19:00 uur

Wethouders: nieuwe wet nodig voor beschermingsbewind

“Het loopt nu helemaal uit de klauwen"

De gemeente betaalt voor mensen die dat niet kunnen, de kosten voor beschermingsbewind uit de bijzondere bijstand. Als iemand zijn geldzaken niet meer geregeld krijgt, als er geen overzicht is, dan kan een bewindvoerder de financiën overnemen. Degene ‘onder bewind’ verliest de regie en krijgt per week alleen ‘leefgeld’.

Beschermingsbewind is een ingrijpende maatregel en een aanvraag moet dan ook altijd via de rechtbank. De rechter heeft twee taken. Het beoordelen van een aanvraag voor beschermingsbewind en toezien op de kwaliteit van de bewindvoerder. Gemeentes zijn gefrustreerd omdat zij geen grip hebben op het aantal toewijzingen, de kwaliteit van de beschermingsbewindvoerders en ook niet op de reden waarom mensen bewindvoering krijgen. Landelijk steeg het aantal mensen met beschermingsbewind tussen 2010 en 2013 met 66% en die trend zet door.De kosten rijzen de pan uit en de wethouders van de vier grote steden doen een oproep om wet- en regelgeving aan te passen. 

Te gast zijn: Hanneke Huurman, directeur van de BPBI, Branchevereniging van Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders, wethouder Gerrie Elfrink uit Arnhem en rechter Dirk de Loor, voorzitter van de Expertgroep curatele, bewind en mentorschap. 

Reportages: Sander Bartling
Titel van de hele uitzending, zie onderaan de pagina, om terug te luisteren: Wethouders 4 grote steden: nieuwe wet nodig voor beschermingsbewind.


In het kort: 
De wethouders van Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leeuwarden, Groningen, Deventer en Hoogezand Sappemeer over hun zorgen over beschermingsbewind: luister naar RR08112015 inleiding wethouders 

Op vrijdag 6 november stuurde staatssecretaris Klijnsma het nieuwe rapport over beschermingsbewind naar de Kamer. Het is gemaakt door Bureau Bartels. De belangrijkste conclusie was dat de meenste mensen terecht beschermingsbewind hebben. 
-er is een toename vastgesteld van 11% van mensen met problematische schulden waardoor hun aandeel in het beroep op bewindvoering in 2014 tot 60% is opgelopen
-77% van de 'onder bewind gestelden' is onveranderbaar (of zoals gemeentes en bewindvoerders zeggen: niet leerbaar) Dat komt omdat de combinatie: problematische schulden en psychische problemen en problematische schulden en een verstandelijke beperking vaak voorkomen.
Over het rapport zegt Dirk de Loor: als mensen beschermingsbewind niet meer nodig hebben, kan de persoon zelf of de bewindvoerder ervoor zorgen dat ze verder komen.
Hanneke Huurman: wij moeten ons richten op de doorstroom. Daarvoor moeten we met de gemeentes de handen ineen slaan. 
Wethouder Elfrink: het klopt niet dat de meeste mensen terecht in bewind zitten. De bewindvoerderskantoren zijn niet gemotiveerd om te zorgen dat mensen uitstromen, het zijn vaste klanten en de rekening wordt betaald. 
Bovendien heeft het rapport niet onderzocht wat de resultaten zouden kunnen zijn als er lichtere instrumenten, dan beschermingsbewind, ingezet worden. 

Tot slot van de uitzending doen de wethouders van de G4 een oproep aan staatssecretaris Klijnsma, luister: RR08112015 OPROEP wethouders.

“Wij willen zo heel graag met deze mensen aan de slag zodat ze leren zelfredzaam te zijn en dat ontbreekt in dit systeem,” zegt Victor Everhardt, verantwoordelijk wethouder in Utrecht.

Gemeenten hebben geen invloed op de vraag wie er in beschermingsbewind komt. Dat bepaalt de rechter. Gemeenten moeten de rekening van de bewindvoerder wel betalen. Wethouder Maarten Struijvenberg van Rotterdam: “Het is natuurlijk een Rijksregeling waarvan is gezegd: zo moeten gemeenten dat gaan doen en we zien dat het helemaal uit de klauwen loopt.”

Anderen wijzen erop dat het budget voor armoedebestrijding grotendeels opgaat aan de vergoeding voor bewindvoerders, waardoor er eigenlijk geen fatsoenlijk armoedebeleid kan worden gevoerd.

De wethouders van Amsterdam,Rotterdam en Den Haag vinden dat een persoon met schulden zich eerst zou moeten melden bij de gemeente, zodat die kan kijken wat de mogelijkheden zijn. Nu vraagt iemand beschermingsbewind bij de rechter, zonder dat de gemeente dat weet. “Zorg ervoor dat, op het moment dat mensen aangemeld worden voor bewindvoering, ze eerst langs de gemeente gaan,” aldus de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart.

Verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW) laat via een woordvoerder weten niet aan wijziging van de regelgeving te denken. Tweede Kamerlid Carola Schouten wil de kwestie binnenkort opnieuw bij Klijnsma aankaarten, zo kondigt ze in de uitzending aan.

Overigens komen in de uitzending ook mensen aan het woord die ontevreden zijn over hun bewindvoerder, maar niet van hem afkomen. De kwaliteit die een bewindvoerder levert, wordt nu alleen marginaal getoetst door de rechter. De Raad voor de Rechtspraak richt een nieuw toetsingsbureau op, zo blijkt uit de uitzending, waardoor er meer controle op bewindvoerders komt. Dat bureau is in januari 2016 van start gegaan. Lees hier meer. 

In het dossier over schuldenproblematiek maakten we eerder: 

20 september2015: http://www.radio1.nl/item/316307-20-september-2015:-Schuldhulpverlening-schiet-ernstig-tekort.html

21december 2014: http://www.radio1.nl/item/247622-21-december-2014:-Schuldhulpverlening-afhankelijk-van-postcode.html

7 december 2014: http://www.radio1.nl/item/245751-7%20december%202014!%20Nieuws:%20Belastingdienst%20ontziet%2040.000%20gezinnen.html
RR 08112015 OPROEP wethouders


RR 08112015 inleiding wethouders


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1