appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

5 april 2015: Wel begraven maar nog niet overleden

zondag 5 april 2015, 20:02 uur

Nieuws 25 september 2015: 
Ombudsman Arre Zuurmond: Burgerzaken past procedure aan, zodat mensen die begraven worden ook altijd als overleden geregistreerd worden.
Lees hier meer: http://ow.ly/SK2ul  


Ambtenaren burgerzaken: pas regels overlijden aan.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken moet met een aanwijzing komen om bureaucratische rompslomp rond overlijdensgevallen te beperken. Met die oproep komt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, de beroepsvereniging van ambtenaren bij de burgerlijke stand. In het Radio 1-programma Reporter Radio zei Ronald Zijlstra, strategisch adviseur van de vereniging, dat het Rijk met een ‘circulaire’ moet komen om onduidelijkheden in de wet weg te nemen. “Het ontbreekt de gemeenten aan mogelijkheden om dit sneller te kunnen oplossen.”
Met name wanneer een Nederlander in het buitenland overlijdt, ontstaan problemen.Het transport van het lichaam en de begrafenis kunnen eenvoudig geregeld worden, maar voor het officieel registreren van het overlijden moet specifiek aangifte zijn gedaan in het betreffende land. Bijvoorbeeld in het geval van een vrouw wiens partner in Londen stierf ging het mis. Omdat ze geen akte van overlijden uit Londen had, wilden instanties in Nederland niet meewerken aan aanpassing van hun bestanden.

Zijlstra: “Het duurt gewoon veel te lang voor mensen. Ik denk dat het mogelijk is om gemeenten een aanwijzing te geven om ze te vertellen hoe ze moeten handelen, zodat dit soort pijnlijke situaties niet meer hoeven voor te komen.”

De zaak rond de Londense zaak werd pas opgelost na een interventie van de Gemeentelijke Ombudsman Regio Amsterdam, Arre Zuurmond: “Ik denk dat het verstandig is om een aanwijzing te geven, omdat een aantal gemeenten nog heel erg naar de letter van de wet kijkt en dan eigenlijk de ellende op het bordje van de burger laat.”

Jaarlijks overlijden ongeveer 1600 Nederlanders in het buitenland.
D66-Kamerlid Gerard Schouw stelt Kamervragen aan minister Plasterk: “Het kan niet zo zijn dat het onmogelijk is voor de nabestaanden om de overledene ook daadwerkelijk als overledene in de basisregistratie op te laten nemen. Met alle vervelende gevolgen van dien,” aldus Schouw in een verklaring.

Achtergrond:
Als iemand overlijdt, heeft de uitvaartondernemer ‘verlof tot begraven of cremeren nodig’. Dat verlof wordt door de gemeente gegeven op basis van een artsenverklaring. In Nederland wordt dan vaak tegelijkertijd aangifte gedaan, waardoor de burgerlijke stand een akte van overlijden kan opmaken.
Dan staat de dode vervolgens ook in de Basis Registratie Personen (BRP) als overleden geregistreerd.
Maar als iemand in het buitenland overlijdt is er voor vervoer van de overleden persoon geen akte van overlijden nodig. Het verlof tot begraven of cremeren wordt door de Nederlandse gemeente afgegeven.
Als de overledene dan begraven of gecremeerd is, is die nog niet automatisch als ‘overleden’ geregistreerd in de.
Dat levert voor nabestaanden veel problemen op omdat ze bij alles, soms nog maanden later, de vraag krijgen te bewijzen dat er echt van overlijden sprake is. Reportages: Sander Bartling
Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of via twitter: @reporterradio1 
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1