appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

22 februari 2015: De armoedeval van Oost Groningen

zondag 22 februari 2015, 19:24 uur

Oost Groningen, een regio die economisch gezien in een vrije val terecht is gekomen, terwijl het ooit de meest welvarende regio van Nederland was. Maar tegenwoordig is Oost Groningen kampioen werkloosheid, loopt de regio leeg, slaat de vergrijzing toe en kent het hoge  zelfmoordcijfers.  Veelzeggend is het feit dat de Sociale Werkplaats de grootste werkgever is. 'Nederland heeft een Randstad kabinet, opperde CDA-fractievoorzitter Haersma Buma, onlangs. De cijfers lijken hem gelijk te geven. Zo ontvangen Randstedelingen twee keer zoveel overheidsgeld als de rest van Nederland. En 88 procent van de aardgasbaten. Tegen 1 procent voor Groningen.
Is de verkommering van Oost Groningen het gevolg van dit Randstad-centrisch denken?
Met interviews met de Groningse gedeputeerde economische zaken Yvonne van Mastrigt (PvdA). Oost Groningen verslaggever Tammo Beishuizen van het Dagblad van het Noorden, Hilbrand Sinnema, oud wethouder te Vlagtwedde voor het CDA en tegenwoordig voorzitter van de LTO: voormalige VVD-senator Van Doesburg en professor Regionale Arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk van Universiteit Groningen.
Te gast: Tjeerd Talsma PvdA gedeputeerde te Noord Holland en  Sandra Beckerman, fractieleider van de SP in de Groningse Staten.
Reportages: Jan Maarten Deurvorst
Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of via twitter: @reporterradio1

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1