appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

Reporter Radio

Luister terug

Dood door medicatiefouten

zondag 31 maart 2019

In 2014 maakte Reporter Radio een uitzending over mensen die overleden door een verkeerd voorgeschreven medicijn. Het ging over een middel dat zowel voor kanker als voor reuma goed helpt. Maar als de reumapatiënt de dosering voor de kankerpatiënt krijgt, is dat dodelijk.

In de wet was in 2013 al opgenomen dat voorschrijvers (huisartsen en specialisten) voor 23 geneesmiddelen de reden van voorschrijven, dus of het voor kanker is of voor reuma, op het recept moeten vermelden. Maar dat gebeurde niet. Na de uitzending werd een van de softwaresystemen van de huisartsen aangepast waardoor de voorschrijver een signaal kreeg en de verplichting niet over het hoofd kon zien.

Inmiddels is er veel verbeterd en zijn alle voorschrijfsystemen op elkaar aangepast.
De nieuwe richtlijn 'Overdracht van medicatiegegevens in de keten' zou er op 1 maart zijn maar dat is uitgesteld tot de zomer. 
Duidelijk is nu dat er geen onderzoek is gedaan naar het effect van de maatregel uit 2013 zodat niemand weet of er nog steeds mensen overlijden aan een van de 23 geneesmiddelen.

Presentatie: Sander Bartling

Zie voor de verschillende onderzoeken het achtergrondartikel: Medicatiefouten doodsoorzaak nummer 3 in Nederland

Te gast: Ruud Coolen van Brakel, Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik
Marjolein Bonten, Portaal voor Patientveiligheid
Met medewerking van: IGJ, KNMP, NHG, LHV, NIVEL, Erasmusmc, Zorginstituut, Nictiz, Eric Cremers

Vragen en opmerkingen: reporterradio@kro-ncrv.nl en/of @reporterradio1

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1