appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Reporter Radio

Luister terug

ReportersNL: Overijsselse miljoenensubsidie vliegensvlug verstrekt

zondag 21 oktober 2018

Quote 500 miljonair Koolen heeft grootse plannen met het terrein rond vliegveld Twente. Als het aan de selfmade miljonair ligt verrijst er een campus waar energiezuinige batterijen worden ontwikkeld en geproduceerd. De campus die Koolen met zijn bedrijf Lithium Werks wil bouwen moet tweeduizend arbeidsplaatsen opleveren.

Om de komst van de campus naar Twente te stimuleren brengt Geert Braaksma verschillende partijen bij elkaar. Braaksma is commissaris bij subsidieverstrekker OostNL.

Vrijstelling

Drie maanden nadat de eerste gesprekken hebben plaatsgevonden is er een akkoord. Lithium Werks krijgt uit drie verschillende fondsen drie keer 2,5 miljoen euro. Omdat het in het Brabantse Eersel gevestigde bedrijf niet aan de voorwaarden voldoet worden vrijstellingen geregeld. Een tegenmotie van de PVV wordt met 27 tegen 16 stemmen tijdens een vergadering van Provinciale Staten verworpen.

Verschillende petten   

Op het moment van stemming weten de statenleden niet dat Geert Braaksma verschillende petten draagt. Naast commissaris bij subsidieverstrekker OostNL is hij ook commissaris bij de holding waar Lithium Werks onder valt. Volgens hoogleraar Michiel de Vries wekt dit op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling.

In ReportersNL spreken we TC Tubantia journalist Leo van Raaij. Van Raaij dook in de totstandkoming van de subsidieverstrekking. 


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1