appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
Afbeelding

Podcast afleveringen

Imelda Marcos is de weduwe van de Filipijnse dictator Marcos én eigenaar van duizenden paar schoenen. Deze week ging The Kingmaker draaien, een documentaire met haar als hoofdpersoon. In de podcast vertelt oud-Zuid-Oost Azië-correspondent Michel Maas over deze bijzondere vrouw.

Verder in de podcast hoor je Jan Schoenmaker. Jan was 20 jaar de wijkagent van de Utrechtse tippelzone. Hij schreef een boek over zijn ervaringen.

In de afgelopen maanden ontpopt president Macron zich steeds meer als een daadkrachtig leider die het voortouw neemt in Europese aangelegenheden. Maar hoe populair is Macron nog in binnen- en buitenland? En wat wil hij eigenlijk met Frankrijk en Europa? Tim en Arend-Jan spreken met Kleis Jager, correspondent in Frankrijk voor het Financiële Dagblad en Trouw. Ook wordt in deze aflevering de situatie in Wit-Rusland besproken, en legt Arend-Jan uit wat de belangen van de EU en Rusland zijn in betrekking tot de protesten.

In een driedelige zomerserie zetten we in Argos onderzoeksjournalistieke podcasts in het zonnetje. Er wordt veel moois gemaakt door regionale onderzoeksjournalisten en het zou zonde zijn als de rest van Nederland daar niet van kan meegenieten.    We kozen voor podcasts die in aard en methode een beetje lijken op zaken waar we in Argos mee bezig zijn of die vanwege originaliteit in de prijzen vielen.   In de tweede aflevering bespreken we: Binnen de muren - hoe (over)leef je in de gevangenis? Journalist Marjolein Knol mocht vrijwel zonder beperkingen een half jaar rondkijken in de gevangenis Essenheem in Veenhuizen. In Argos vertelt ze over de zevendelige podcastreeks die ze maakte voor RTV Drenthe over het leven binnen de muren van ‘misschien wel de beste bajes van Nederland’. Luister hier de eerste aflevering terug.

'Buitengesloten', aflevering 2: Op straat

zaterdag 15 augustus 2020, 12:00 uur

Het is niet altijd even zichtbaar, maar ook in een welvarend land als Nederland slapen duizenden jonge mensen op straat. Sterker nog, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn het er sinds 2009 drie keer zoveel geworden. Naar schatting hadden ruim 12 duizend jongvolwassenen in 2018 geen eigen woning. Ze slapen buiten, ‘bankhoppen’ bij familie en vrienden of verblijven langdurig in de crisisopvang. De cijfers veroorzaken een schokgolf van verontwaardiging, maar roepen ook veel vragen op. Hoe raken die jongeren dakloos? Hoe is deze groep precies over het land verdeeld?In deel 2 van het radiodrieluik volgen we opnieuw de route van Damian en Amber, die beide kort na hun achttiende jaar dakloos werden. Zoals zoveel lotgenoten van hun leeftijd hebben ze een verleden in jeugdzorg. De overgang naar volwassenheid verloopt voor veel van deze zwerfjongeren niet zonder hobbels en eenmaal 18+ raken ze verstrikt in een woud aan regels, loketten, hulpverleners en ambtenaren. Een 'systeemwereld' die met ieder actieplan om dakloosheid terug te dringen steeds groter wordt.

Datajournalist Reinier Tromp over de laatste coronacijfers

zaterdag 15 augustus 2020, 12:00 uur

Het aantal besmettingen loopt weer hard op en de zorgen over een tweede golf nemen toe. Datajournalist Reinier Tromp is de coronawatcher van Argos. Sinds deze week publiceert hij ook dagelijks de laatste stand van zaken in het live-blog van NPO Radio 1. Cijfers over aantallen besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens. Maar ook: hoe snel verspreid het virus zich nu onder de bevolking? En hoe betrouwbaar is die data nu het bron- en contactonderzoek van de GGD's steeds verder onder druk komt te staan? In Argos licht Reinier de laatste inzichten toe.

Uitzending van 15 augustus 2020

zaterdag 15 augustus 2020, 11:00 uur

Is het wilden of wouden? De spits afbijten of het spits afbijten? Welke taal kwamen we deze week in de (sociale) media tegen en welke Nederlandstalige plaat is zo mooi dat hij gedraaid moet worden? U hoort het in de Taalstaat, een vrolijk en informatief programma dat wil vertellen hoe het met onze taal staat.

De alom geprezen radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters. Ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord. En u kunt "vergeten" woorden insturen. Daarnaast vaste rubrieken zoals de Digitaalstaat (over taal op Twitter en Facebook) en de TNA (taalnatuuranalyse) van een BN’er met taalwetenschapper René Appel.

Uitzending van 15 augustus 2020

zaterdag 15 augustus 2020, 08:30 uur

Het zaterdagochtendmagazine van Omroep Max met studiogasten en het presentatieduo Peter de Bie en Mieke van der Weij. Er wordt gesproken over nieuws uit binnen- en buitenland. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur.

Speciaal voor onze luisteraars die juist nu meer tijd hebben om podcasts te luisteren, gaan we de hele zomer door! In deze zomereditie bespreken we vier podcasts die jullie aandragen. We genieten van zoveel creativiteit, we zijn weer iets meer woke geworden en jawel een mooi Vlaams audioproduct! In Vinnies Kleine Zomerhoekje Blik op Overvecht en Studio 040. Reageren? Mail naar vink@avrotros.nl of spreek onze voicemail in: 035-6717000.

Uitzending van 15 augustus 2020

zaterdag 15 augustus 2020, 02:00 uur

De Nachtzuster biedt hulp en verzachting bij vragen en zoektochten, met respect voor de luisteraar en zijn of haar ervaring en kennis.

Rino Verpalen (14 augustus 2020)

zaterdag 15 augustus 2020, 00:00 uur

Rino Verpalen is rechtbankvoorzitter. In 1982 schreef hij mee aan de eerste versie van het Bajesboek, dat sinds verschijning tot de meest uitgeleende, boeken in de gevangenisbibliotheken. Het boek is uitgegroeid tot dé vraagbaak voor gedetineerden. In 2011 baarde hij opzien tijdens de zitting van het proces rond de vastgoedfraude toen hij de eerste acht regels uit De Pruimenboom voordroeg. De poëzie werd Verpalen fataal, hij werd als rechter van de zaak gehaald. Een paar jaar eerder kreeg hij de taak toegewezen om het monsterproces te leiden tegen Willem Holleeder. Lotje IJzermans spreekt met Rino Verpalen.

#118 - Ulrich J. Schwarz

vrijdag 14 augustus 2020, 23:35 uur

Wie was Ulrich Schwarz? En wat heeft hij met de radio-astronomie te maken? Je hoort het in deze aflevering van Zimmerman in Space.

In memoriam Ulrich J. Schwarz (1932 - 2018)

Met het Oog op Morgen 14-08-2020

vrijdag 14 augustus 2020, 22:25 uur

Met vandaag: Ongekende economische krimp | Verboden plekken: Mount Weather Emergency Operations Center | Waarom herdenken belangrijk is volgens dichter, muzikant en theatermaker Robin Block. Presentatie: Chris Kijne.

Uitzending van 14 augustus 2020

vrijdag 14 augustus 2020, 20:30 uur

Langs de Lijn En Omstreken is een gevarieerd magazine waarin live sport, persoonlijke gesprekken bij het nieuws en het nieuws van de avond elkaar op een vanzelfsprekende manier afwisselen. Presentatie: Robbert Meeder (NOS) en Henk van Steeg (EO), op vrijdag Herman van der Zandt (NOS) en Margje Fikse (EO).

Mangiare! Over de Libanese keuken

vrijdag 14 augustus 2020, 19:30 uur

Aansluitend bij de nationale actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet bespreken en proeven we de Libanese keuken met Merijn Tol (expert Libanese keuken & kookboek Beiroet) en Miriam de Baets (zakenvrouw met Libanese roots). Aan de telefoon vanuit Libanon Danny Ghosen (programmamaker) (o.v.).

Presentatie: Petra Possel

Uitzending van 14 augustus 2020

vrijdag 14 augustus 2020, 18:30 uur

Dit is de Dag is een stevig opiniërend programma met Tijs van den Brink. Op dinsdag en vrijdag hoor je Margje Fikse.
Met debat en iedere werkdag een bijdrage van satirisch verslaggever Diederik Smit en een straatvraag bij de actualiteit.

Uitzending van 14 augustus 2020

vrijdag 14 augustus 2020, 17:00 uur

Nieuws en Co maakt het nieuws persoonlijk. Wetenschap, cultuur en diversiteit staan centraal. Lara Rense brengt de luisteraars van maandag tot en met donderdag op de hoogte van het nieuws van de dag. Op vrijdag hoor je Petra Grijzen. In de rubriek Waar is Waldy schuift verslaggever Waldy van Geenen dagelijks aan bij de mensen thuis voor een persoonlijk gesprek.

Nieuws en Co is een coproductie van NOS en NTR en hoor je iedere werkdag van 17:00 - 18:30 op NPO Radio 1.

Zomerverhalen #19: Lucas Dols

vrijdag 14 augustus 2020, 17:00 uur

De Libanese hoofdstad Beiroet staat al de hele dag centraal in de media dankzij de Giro 555 Nationale Actiedag. De havenstad werd vorige week in het hart werd getroffen door een allesverwoestende explosie. Tot nu toe zijn er bijna 180 doden geteld, er vielen 6000 gewonden. Hoe gaat Beiroet straks weer uit de as herrijzen? En wat gaat er nu gebeuren met al die Syrische en Palestijnse vluchtelingen die Libanon opvangt?We spreken erover met contrabassist Lucas Dols die Libanon in de afgelopen vier jaar tientallen keren bezocht. Met zijn organisatie Sounds of Change geeft hij daar en elders in het Midden-Oosten muziekworkshops in vluchtelingenkampen. Vanavond is hij te gast in deze laatste aflevering van de serie Zomerverhalen van Bureau Buitenland.

Eindelijk weer een nieuwe aflevering van mijn podcast. En het wordt een afwisselende. Commandant Jeff Mac Mootry van het Korps Mariniers leert ons hoe we met hitte moeten omgaan. Zeker nu de hittegolven steeds langer worden. En vaste boekenredacteur Emma Louise Diest zet de beste boeken van de afgelopen tijd op een rijtje. Maar we beginnen met de podcast-tip van Noortje Veldhuizen. Ze is podcastmaker en presentator, ook wel bekend van De Krokante Leesmap.

Uitzending van 14 augustus 2020

vrijdag 14 augustus 2020, 16:00 uur

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Aan tafel zitten Paul Römer, Elger van der Wel en Spraakmaker Just Spee.

Het mediamoment van Van der Wel gaat over de podcasts van Voetbal International. Zij gaan per club een podcast maken. Van der Wel verwacht dat dit goed gaat werken en het misschien wel beter beluisterd zal worden dan een algemene podcast over voetbal. Hij ligt toe waarom het volgens hem wel gaat werken. Luisteren onze mediakenners ook naar voetbalpodcasts?

Het mediamoment van Römer gaat over Fortnite. Apple en Google hebben Fortnite uit hun stores gehaald. Römer las dit bericht en dacht: er is een tweede digitale revolutie aan de gang. Hoe zit dat precies?

Vandaag staat in het teken van de Nationale Actiedag voor Beiroet. De dag begint vanuit Studio 47 in Hilversum en wordt gesteund door de NPO, RTL, Talpa en Facebook. Inmiddels staat de teller van de inzamelingsactie op meer dan 5 miljoen euro. NOS-verslaggever Roel Pauw rijdt vandaag mee in de actiebus. Is het steeds moeilijker om de aandacht van de burger te krijgen voor zulke acties? De satirische nieuwssite De Speld schreef een artikel met de veelzeggende kop: ‘Ramp Beiroet spectaculair genoeg voor aandacht Nederlanders’. Cynisch, maar waar?

Vannacht was het weer onrustig in de Haagse Schilderswijk. Met de rellen in de Haagse Schilderswijk en de Vlaamse kustplaats Blankenberge laait een oude discussie weer op: is het relevant om de culturele achtergrond van relschoppers te vermelden? RTL Nieuws-presentator Roderick Veelo beschrijft in zijn column de tendens van afgelopen jaren als volgt: “Politie, lokale bestuurders en ook de pers spraken steeds minder van Marokkaanse probleemjongeren, maar van 'jongeren', 'tieners' of 'raddraaiers'. Zo verdwenen Marokkaanse probleemjongeren gestaag uit de officiële en journalistieke berichtgeving”. Veelo vindt dit geen goede zaak, door het probleem met ‘Marokkaanse reljongeren’ niet te bespreken, wordt het ook niet opgelost. Hoe denken onze mediakenners over deze gedachtegang? Wat zou een goede oplossing zijn?

Ook aangeschoven is collega Twan Huys, over ruim een uur heb jij in 1op1 verslaggever Step Vaessen te gast, die in het Wit-Russische Minsk zit. Huys vertelt waarom het een bijzonder gesprek is geworden.

#649 - De Zomerdag - Suriname in lockdown

vrijdag 14 augustus 2020, 14:00 uur

In Suriname leek niet zoveel aan de hand als het om de corona-crisis gaat. De regering sloot de grenzen direct toen een eerste besmetting opdook. Maar slechts enkele honderden besmettingen en tientallen doden is een groot probleem voor Suriname, legde oud-correspondent Hennah Draaibaar uit in de podcast, want de gezondheidszorg is maar op heel kleine aantallen patiënten berekend.

De podcast De Dag is met zomerstop tot 17 augustus. Tot dan verschijnt elke werkdag De Zomerdag, waarin een selectie van opvallende gesprekken uit de afgelopen maanden herhaald wordt. Deze aflevering van de podcast De Zomerdag is de laatste; maandag hervat de podcast De Dag de reguliere afleveringen.

Uitzending van 14 augustus 2020

vrijdag 14 augustus 2020, 13:30 uur

Elke vrijdagmiddag tussen 13.30 en 14.00 geven Frank Evenblij en Erik Dijkstra op geheel eigen wijze hun kijk op de afgelopen sportweek. En blikken ze vooruit op het weekend dat komen gaat. Met iedere aflevering een stevig interview in de 'Verhoorwagen', en ook de mystery-guest zal niet ontbreken.

Uitzending van 14 augustus 2020

vrijdag 14 augustus 2020, 12:00 uur

Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier bij BNNVARA. Niet te missen, vanaf 12:00 uur, elke maandag tot en met donderdag met Renze Klamer en op de vrijdag staat Patrick Lodiers aan het roer.

Uitzending van 14 augustus 2020

vrijdag 14 augustus 2020, 11:30 uur

Interviewprogramma waarin Sven Kockelmann een half uur een gast het vuur aan de schenen legt.

Uitzending van 14 augustus 2020

vrijdag 14 augustus 2020, 09:30 uur

De voorzitter van de KNVB is bij ons te gast: Just Spee. Hoe denkt hij nu over het stilleggen van de Eredivisie?In het Mediaforum zitten Paul Römer en Elger van der Wel.En voor de regio Noord zit de vakantie er al weer op. Maandag beginnen daar de scholen. Waar lopen schooldirecteuren en docenten tegenaan en wat verwachten ze van het nieuwe schooljaar, met op de achtergrond een dreigende tweede coronagolf. Dat bespreken we met Jelmer Evers van de AOB en Marion Medema, directeur van obs De Vuurvlinder uit Appingedam.

Toon en Peer verschillen van mening met de gemeente over de toekomst van Radio Bergeijk. 'Waar nu een schat aan ervaring en verworven wijsheid en vakmanschap aan het roer staan van het schip Radio Bergeijk wil de gemeente inbreng van de jeugd!'De jeugd: een stuurloze groep halve idealisten en ongeleide projectielen, die het wiel weer uit moeten vinden om daarna spoorslags de gemeente te verlaten voor een hoger minumumloon of uitkering!', aldus de beide radio-reuzen. De gemeente slaat hard terug in een noodvergadering. Een reportage.

Suffe jingles, interviews over non-items en de persoonlijke problemen van de presentatoren. En vergeet ook de knullige techniek van Tedje van Lieshout niet. Dat is Radio Bergeijk, het radiostation voor Bergeijk, gepresenteerd door ankerman Toon Spoorenberg en zijn beste kennis Peer van Eersel.

14 aug 2020 ‘Uit de schaduw: Antonin Reicha’

vrijdag 14 augustus 2020, 00:03 uur

De fuga stond centraal in zijn composities en in zijn lessen. Alleen, in de tijd van Antonin Reicha, was de fuga al geheel ‘uit de tijd’. Toch gaf hij zijn leerlingen, waaronder Berlioz, Franck en Liszt, een uitermate gedegen ondergrond in het schrijven van fuga’s. Maar hoe klinken Reicha’s fuga’s? Ze zijn vrijwel onbekend, maar voor mij een ware ontdekking.

Antonin Reicha
Etudes dans le genre fugue, op.97 nr.4 & nr.9
Ivan Ilic, piano
Chandos Records 20033
11’41’’

Wouter Laumans (13 augustus 2020)

vrijdag 14 augustus 2020, 00:00 uur

Wouter Laumans is misdaadjournalist -en schrijver. Hij schrijft over criminaliteit voor tijdschriften als Panorama en de Nieuwe Revu. Samen met collega Marijn Schrijver bewees hij dat Nederlanders nog altijd van een op feiten gebaseerd misdaadverhaal houden, toen zij het boek Mocro Maffia (2014) publiceerden. Het boek was de inspiratiebron voor de populaire serie. Vorig jaar verscheen het vervolg op dit boek, Wraak, waarin het verhaal wordt verteld over jonge jongens die snel op willen klimmen in het milieu en daar alles voor overhebben. Maar daarvoor betalen ze vaak een hoge prijs. Tjitske Musche spreekt met Wouter Laumans.

Uitzending van 13 augustus 2020

donderdag 13 augustus 2020, 20:30 uur

Langs de Lijn En Omstreken is een gevarieerd magazine waarin live sport, persoonlijke gesprekken bij het nieuws en het nieuws van de avond elkaar op een vanzelfsprekende manier afwisselen. Presentatie: Robbert Meeder (NOS) en Henk van Steeg (EO), op vrijdag Herman van der Zandt (NOS) en Margje Fikse (EO).

Brenda Stoter Boscolo, journalist

donderdag 13 augustus 2020, 19:30 uur

Brenda Stoter Boscolo is sinds kort columniste van het AD/Rotterdam, waar ze de verhalen dicht bij huis zoekt. De Rotterdamse journalist schrijft daarnaast vooral over het Midden-Oosten en was dit jaar genomineerd voor de Brusseprijs 2020 met haar boek ‘Het vergeten volk’.
Presentatie: Antoinnette Scheulderman

Uitzending van 13 augustus 2020

donderdag 13 augustus 2020, 18:30 uur

Dit is de Dag is een stevig opiniërend programma met Tijs van den Brink. Op dinsdag en vrijdag hoor je Margje Fikse.
Met debat en iedere werkdag een bijdrage van satirisch verslaggever Diederik Smit en een straatvraag bij de actualiteit.

Zomerverhalen #18: Pepijn Corduwener

donderdag 13 augustus 2020, 17:00 uur

Inwoners van Italië voelen zich in de eerste plaats Milanees, Napolitaan of Sardijn. Staatsburger van Italië voelen ze zich pas als het nationale voetbalelftal speelt. Hoe overbrug je die kloof tussen burger en politiek in een land waar mensen zich vooral met de eigen stad of regio verbonden voelen? Door vooral veel te experimenteren met allerlei politieke vormen zoals fascisme, communisme en populisme. Juist dit aspect in de Italiaanse politiek fascineert historicus Pepijn Corduwener zo aan la bella Italia. Al was het maar omdat andere Europese landen hieruit belangrijke lessen kunnen trekken. Corduwener is vanavond te gast in de serie Zomerverhalen van Bureau Buitenland.

Uitzending van 13 augustus 2020

donderdag 13 augustus 2020, 17:00 uur

Nieuws en Co maakt het nieuws persoonlijk. Wetenschap, cultuur en diversiteit staan centraal. Lara Rense brengt de luisteraars van maandag tot en met donderdag op de hoogte van het nieuws van de dag. Op vrijdag hoor je Petra Grijzen. In de rubriek Waar is Waldy schuift verslaggever Waldy van Geenen dagelijks aan bij de mensen thuis voor een persoonlijk gesprek.

Nieuws en Co is een coproductie van NOS en NTR en hoor je iedere werkdag van 17:00 - 18:30 op NPO Radio 1.

#1 - Een korte levensbeschrijving

donderdag 13 augustus 2020, 16:30 uur

Mijn oma is nu 81, ze dementeert en vertelt keer op keer over haar jeugd in het kamp. Steeds dezelfde dingen op dezelfde opgewekte trotse toon. Maar klopt die toon wel? Kan het zijn dat het toch iets anders verlopen is dan zij nu zegt?


Interviews en montage: Robin Peters
Begeleiding: Milan Schleijpen
Eindmontage: Hens Zimmerman
Muziek: Chanan Molenaar
Eindredactie: Evelien Veldboom en Josephine Hoogland
Productie: Tharisia Koorndijk
Ontwerp: Wendy van der Waal

Met grote dank aan:
Mitzy Barendregt, Gonne Doorman- van den Wall Bake, Anneke de Raadt, Bettie de Roos, Inez Schelfhout (ARQ centrum '45), Anneke Schults - Pols, Nelleke Sloos, Tineke Zulver en mijn oma Frédérique

0:00 Foto’s en video’s van Zwarte Piet zijn voortaan verboden op Facebook en Instagram. Het bedrijf zegt hiermee te willen voorkomen dat mensen zich gediscrimineerd voelen. Deze nieuwe richtlijn roept veel reacties op.

8:10 Lijkt het jou fijn als iedereen zomaar je telefoonnummer op kan zoeken? Waarschijnlijk niet, maar dat kan wel dankzij het bedrijf Lusha. Maar hoe komen ze eigenlijk aan je gegevens?

19:27 Het wordt steeds drukker in de banen rondom de aarde. De komende jaren worden er door verschillende techbedrijven duizenden nieuwe internet-satellieten gelanceerd, en sterrenkijkers zien daardoor mogelijk door de bomen het bos niet meer.

Gasten: Nando Kasteleijn, Joost Schellevis en Stephan Vegelien
Presentatie: Casper Meijer

Uitzending van 13 augustus 2020

donderdag 13 augustus 2020, 16:00 uur

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Hoe gaat het nu met voetbal-cultheld Paul Gascoigne?

donderdag 13 augustus 2020, 14:41 uur

Over oud-voetballer Paul Gascoigne komt in november een documentaire uit én er is een speelfilm over het leven van Gazza in de maak. En dat is ook niet zo gek, al dat spektakel voor één van de beste Britse voetballers ooit! Het leven van Gazza verliep naast het veld nogal stroef. Door verslavingen, geldproblemen en geweld raakte hij in de put, al schijnt het tegenwoordig een beetje beter te gaan. Schrijver Michel van Egmond vertelt Roelof en Stef alles over de begenadigd voetballer.

Kamala Harris is door Joe Biden gekozen als zijn vicepresident. Wat was de overweging bij de keuze van Biden en heeft hij de juiste keus gemaakt? Er doet een theorie de ronde dat de presidentskandidaat tijdens zijn termijn zou stoppen vanwege ‘gezondheidsproblemen’. Is dit een reëele optie?

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Ingrid Spijkers en Spraakmaker Lotte Jensen.

Het Mediamoment van Spijkers ging over Diederik Gommers die aan tafel zat bij op1. Hij deed daar nogmaals een oproep om samen op te treden tegen corona. Spijkers vroeg zich af hoe dat in zijn werk gaat nu de verkiezingstijd eraan komt. Kunnen we het volk verenigen wanneer kamerleden niet achter elkaar staan? Wat is de rol van de politici? Wat zijn de grenzen aan solidariteit?

Verder bespreken we de column van Pieter Waterdrinker in de Telegraaf. Waterdrinker is Rusland correspondent ziet een trend van freelancers die onverzekerd op reis gaan. Waterdrinker pleit ervoor om deze mensen te verzekeren. Wat zijn de risico’s voor journalisten in het buitenland? Of verlaagt dit de drempelwaarde voor onervaren freelancers om op pad te gaan?

Het coronadebat in de Tweede Kamer verliep nogal tumultueus. Wilders stelde dat coalitie-Kamerleden en masse waren weggerend omdat ze zich niet wilden uitspreken over de salarissen in de zorg. Er waren niet genoeg Kamerleden aanwezig om een hoofdelijke stemming te laten plaatsvinden. Echter, er is meer tijd nodig om een hoofdelijke stemming te laten plaatsvinden. Nu blijft het beeld dat Wilders heeft geschetst, van rennende Kamerleden hangen. Terecht of speelt Wilders een tactisch spel?

Verslaggevers van BBC en Sky News hebben veel kritiek gekregen omdat ze vluchtelingen in bootjes zijn gaan filmen. De verslaggeefster is van aristocratische afkomst waardoor de kloof tussen haar en de vluchtelingen nog groter werd. Is de kritiek op deze vorm van verslaggeving terecht?

#648 - De Zomerdag - Corona in de vleesindustrie

donderdag 13 augustus 2020, 14:00 uur

Terwijl het hoogtepunt van de golf corona-besmettingen wegebde, begon iets op te vallen: uitbraken van het virus kwamen opvallend veel voor rond vleesverwerkende bedrijven. Hoofdredacteur van Foodlog Dick Veerman vroeg zich af waarom daar geen goed onderzoek naar werd gedaan. Lag het aan de arbeidsomstandigheden, met veel werknemers schouder aan schouder? Aan de luchtbehandelingssystemen, of de (lage) temperatuur? Of ligt de oorzaak buiten de fabrieken zelf, in het vervoer of de huisvesting van de werknemers in de vleesverwerkende industrie?

De podcast De Dag is met zomerstop tot 17 augustus. Tot dan verschijnt elke werkdag De Zomerdag, waarin een selectie van opvallende gesprekken uit de afgelopen maanden herhaald wordt.

#99: Een historische dag

donderdag 13 augustus 2020, 12:32 uur

Een historische dag was het, dinsdag 11 augustus, want Kamala Harris werd gepresenteerd als kandidaat vice-president van de Verenigde Staten. Waarmee voor het eerst een zwarte vrouw op een presidentieel ticket staat. En dus zaten de mannen van de Presidential Podcast op donderdag 13 augustus klaar om onder dat motto het gesprek te beginnen. Tot, tien minuten voor opname, president Donald Trump erin slaagde om die donderdag nog net iets historischer te maken dan de dinsdag naar het zich laat aanzien, door NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne.

Uitzending van 13 augustus 2020

donderdag 13 augustus 2020, 12:00 uur

Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier bij BNNVARA. Niet te missen, vanaf 12:00 uur, elke maandag tot en met donderdag met Renze Klamer en op de vrijdag staat Patrick Lodiers aan het roer.

In deze slotepisode bezoekt historicus Wim Berkelaar het beeld van Erasmus in Rotterdam. Er is een brug naar de 16e-eeuwse schrijver genoemd en een universiteit. Rotterdam is trots op de man, maar minder bekend is dat de man de vreselijkste dingen schreef over joden. Tijd voor een takelwagen? Of volstaat een bijsluiter?

Uitzending van 13 augustus 2020

donderdag 13 augustus 2020, 11:30 uur

Interviewprogramma waarin Sven Kockelmann een half uur een gast het vuur aan de schenen legt.

Uitzending van 13 augustus 2020

donderdag 13 augustus 2020, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Hij is tweevoudig wereldkampioen en torenhoog favoriet voor olympisch goud volgend jaar: windsurfer Kiran Badloe. Hij begon met surfen op Bonaire, vond het eigenlijk niet zo leuk, maar ging toch door. Onder de vleugels van Dorian van Rijsselberghe groeide hij uit tot wereldtopper. En hij heeft een duidelijke boodschap voor chef de mission Pieter van den Hoogenband: hij wil volgend jaar de vlag dragen.

#251 - Metropolitisch mijmeren

donderdag 13 augustus 2020, 07:20 uur

Nederland heeft nog altijd grote moeite met grootstedelijke fenomenen, vindt planoloog prof. dr. Zef Hemel. Terwijl de grote stad wel degelijk ons voorland is. In deze aflevering ontvouwt hij zijn visie op de toekomst van de stad: groot, compact en vrouwelijk.

Met het Oog op Morgen 13-08-2020

donderdag 13 augustus 2020, 00:04 uur

Met vandaag: Is de ventilatie in scholen wel op orde? | Spanningen tussen Griekenland en Turkije | De Olympische vlag bestaat 100 jaar | Boek over een stiefopa in een Jappenkamp. Presentatie: Lucella Carasso.

13 aug 2020 ‘Bach, Brüggen en Blokfluit’

donderdag 13 augustus 2020, 00:03 uur

Frans Bruggen was een van de grote voormannen van de ‘oude muziek beweging’. De blokfluit werd dankzij hem weer een ‘echt’ instrument, en Bruggen maakte prachtige arrangementen van Bach’s muziek. Het was een droom van Bolette Roed
om de ‘Bruggen-arrangementen’ op te nemen. Haar dubbel-cd is wat mij betreft een echte aanrader!

Johann Sebastian Bach
Sonate voor viool nr.2 BWV.1003 – deel IV, “Allegro”
Christian Teztlaff, viool
Ondine ODE 1299
5’04’’

Johann Sebastian Bach (Arr. Frans Bruggen)
Sonate voor viool nr.2 BWV.1003 – deel IV, “Allegro”
Bolette Roed, blokfluit
Ondine ODE 1323
7’20’’

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1