appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast afleveringen

Simone Atangana Bekono, dichter en schrijver

donderdag 6 mei 2021, 19:30 uur

Simone Atangana Bekono studeerde af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld ‘Hoe de eerste vonken zichtbaar waren’. Dit werk werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2020 verscheen haar debuutroman ‘Confrontaties’, waarmee ze nu op de shortlist van de Libris Literatuurprijs staat. Met haar roman toont Atangana Bekono hoe racisme en identiteit de levensloop van de zestienjarige Salomé Atabong beïnvloeden. Presentatie: Elisabeth van Nimwegen

Uitzending van 6 mei 2021

donderdag 6 mei 2021, 18:30 uur

Dit is de Dag is een stevig opiniërend programma met Tijs van den Brink. Op dinsdag en vrijdag hoor je Margje Fikse of Hans van der Steeg. Met debat en iedere werkdag een bijdrage van satirisch verslaggever Diederik Smit.

Zo vaak botsen tot nog maar één auto kan rijden: dat is waar het om draait in de Demolition Derby. Je zou het misschien niet denken, maar de sfeer rondom deze bizarre sport, is om van te smullen. Dat vindt althans fotograaf Cynthia van Elk. Zij bezocht talloze Demolition Derby’s en maakte er mooie foto’s en vertelt aan Dolf en Roelof waarom ze nog steeds een kik ervan krijgt.

Uitzending van 6 mei 2021

donderdag 6 mei 2021, 17:00 uur

Nieuws en Co maakt het nieuws persoonlijk. Wetenschap, cultuur en diversiteit staan centraal. Lara Rense brengt de luisteraars van maandag tot en met donderdag op de hoogte van het nieuws van de dag. Op vrijdag hoor je Fleur Wallenburg. In de rubriek Waar is Waldy schuift verslaggever Waldy van Geenen dagelijks aan bij de mensen thuis voor een persoonlijk gesprek. Nieuws en Co is een coproductie van NOS en NTR en hoor je iedere werkdag van 17.00 - 18.30 uur op NPO Radio 1.

0:00 Toenmalig Amerikaanse president Donald Trump werd in januari terecht verbannen van Facebook en Instagram. Dat is het oordeel van de onafhankelijke toezichtraad van Facebook. Maar die raad neemt geen beslissing over de vraag hoe lang de oud-president verbannen moet blijven. 

11:02 In de aandelenhandel is het een fenomeen dat al eeuwen bestaat en sinds een aantal jaar gebeurt het ook bij cryptomunten: pump and dump-praktijken. Hierbij wordt de koers van een aandeel of munt via gecoördineerde acties enorm opgeblazen, om vervolgens weer te kelderen. De Europese Commissie onderzoekt wat hiertegen gedaan kan worden.

26:23 Mag Apple de App Store zo laten als het nu is, of moet Apple toestaan dat andere bedrijven ook een eigen appwinkel beginnen op de iPhone? Dat is een van de vragen die op tafel ligt bij de rechtszaak die  Fortnite-maker Epic Games aanspande. Die rechtszaak is deze week begonnen.

Gasten: Nando Kasteleijn, Charlotte Waaijers en Len MaessenPresentatie: Casper Meijer

Uitzending van 6 mei 2021

donderdag 6 mei 2021, 16:00 uur

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Arjen Fortuin en Spraakmaker Fons Orie.

Fortuin wil het in zijn mediamoment graag hebben over de artiest Elle Bandita. Hen gaat voortaan door het leven als Raven van Dorst. De oude, vrouwelijke naam, mag bij het oud papier want Van Dorst voelt zich niet thuis in de vrouwelijke mal en wil niet als man of vrouw worden gezien. Het viel Fortuin vooral op hoe verschillende media hierover schreven.

Het mediamoment van Riemsma gaat over de column van Angela de Jong. Ze schrijft over de toespraak van André van Duin op de Dam. Volgens Riemsma hebben we behoefte aan zachte krachten. André van Duin, Herman Finkers. Komt het door de verharding in de maatschappij, dat we juist behoefte hebben aan meer zachtheid?

Op de Nederlandse Bevrijdingsdag was de hoofdrol weggelegd voor de bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel. Zij gaf een toespraak en beantwoordde vragen van Nederlandse jongeren. Hoe hebben onze mediakenners hier naar gekeken? Was het een historische dag? Is het belangrijk dat de schuld nog steeds erkent wordt? Was het bijzondere televisie? Fortuin: “Door de toeters en bellen eruit te halen maak je duidelijk: dit is gewoon belangrijk”.

Het gaat niet helemaal soepel bij de televisie van de NPO. De kijkcijfers voor nieuwe programma’s als Showcolade zijn niet best, en andere programma’s als Dino’s Bezorgservice en Tik ‘m aan met Emma Wortelboer en Frank Evenblij zijn afgeserveerd. Ondertussen moeten progrramma’s zoals Opsporing Verzocht en Radar het doen met minder zendtijd. Volgens Remco van Westerloo van de NPO is dit omdat het TV-aanbod van de publieke zenders zich meer op jongeren moet gaan richten. Bereiken ze hier meer jongeren mee?  

In de week van dodenherdenking en bevrijdingsdag hebben we het bij Gaan! ook over de bezettingsjaren. Historica Hinke Piersma deed onderzoek naar het verzet in Nederland, en specifieker naar het verzet bij de Nederlandse politie. Zij vertelt over haar onderzoek en beantwoordt vragen van luisteraars.

Presentatie: Mai Verbij

Gaan! hoor je elke werkdag tussen 04.00 uur en 06.00 uur op NPO Radio 1.

Investeren in cryptomunten is allang niet meer iets voor een select groepje pioniers. Het grote publiek heeft de Bitcoins en Etheriums van deze wereld ontdekt en ook mensen met een kleine beurs stappen massaal in. Maar doordat er nu zo veel meer interesse is, lijkt er ook meer 'gepumpt' en 'gedumpt' te worden. Het betekent dat koersen van cryptovaluta gemanipuleerd worden en onervaren instappers zijn daar vaak de dupe van, ook zonder dat ze het zelf in de gaten hebben.

NOS-economieredacteur Charlotte Waaijers deed de afgelopen tijd onderzoek naar de wereld van het pumpen en dumpen en kreeg een aardig beeld van hoe het er daar aan toe gaat, zonder dat er er enige vorm van toezicht is. Ze vertelt erover in podcast De Dag. 

Reageren? Mail dedag@radio1.nl 

Uitzending van 6 mei 2021

donderdag 6 mei 2021, 12:00 uur

Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier bij BNNVARA. Niet te missen, vanaf 12:00 uur, elke maandag tot en met donderdag met Natasja Gibbs en op de vrijdag staat Patrick Lodiers aan het roer.

Uitzending van 6 mei 2021

donderdag 6 mei 2021, 11:30 uur

Interviewprogramma waarin Sven Kockelmann een half uur een gast het vuur aan de schenen legt.

#10 - Het beloofde bos (S03)

donderdag 6 mei 2021, 11:05 uur

Nederland is één van de minst bosrijke landen van Europa. Toch zijn er hier de laatste jaren miljoenen volwassen bomen gekapt. Volgens beleid moeten gekapte bomen wel gecompenseerd worden. Maar hoe effectief is dit? En worden de beloftes om gekapt bos te compenseren wel nagekomen? In deze aflevering vertelt Zembla onderzoeksjournalist Jos van Dongen over de zin en onzin van boscompensatie.

Uitzending van 6 mei 2021

donderdag 6 mei 2021, 09:30 uur

Spraakmaker is Fons Orie, oud-rechter bij het Joegoslavië-Tribunaal. Vandaag bepaalt het Internationaal Strafhof de straf die rebellenleider Dominic Ongwen krijgt voor de gruweldaden die hij 15 jaar geleden beging met het Oegandese Verzetsleger van de Heer. Wat is er nog van die extreem gewelddadige rebellengroep over? Dat bespreken we met hoogleraar ontwikkelingsstudies Kristof Titeca.

In het Mediaforum zitten Martha Riemsma en Arjen Fortuin.

En we spreken over de podcast ‘Sorry voor mijn broertje’, over twee broers die vanuit Afghanistan naar Nederland vluchtten. De ene broer komt goed terecht, de ander belandt in de criminaliteit. Hoe kan het verschil tussen de broers zo groot zijn? Podcast-maker Sjoerd Litjens en ‘broer’ Nabil komen er over vertellen.  


De een uit berekening, de ander uit liefde. Duizenden Nederlandse vrouwen kregen in de oorlog een verhouding met een Duitse soldaat. Na de bevrijding volgde de afrekening: kaalknippen, met pek of menie besmeren en andere vernederingen. De Andere Tijden-podcast over de dag van wraak.

2. Van je familie moet je het hebben

donderdag 6 mei 2021, 03:00 uur

Daan weet pas sinds enkele jaren dat angsten heel vanzelfsprekend zijn in zijn familie. Zijn moeder, oma en zelfs haar vader hadden er last van. De overgrootvader van Daan was er heel openhartig over in zijn liefdesbrieven aan Daans latere overgrootmoeder, maar in het gezin waarin Daan opgroeide, werd over angsten niet gepraat. Waarom eigenlijk niet? Of angst erfelijk is, via genen en/ of opvoeding, vertellen psychiaters Nelleke Nicolai en Jan Swinkels.

#320 - Milou in gesprek met Tim de Gier

donderdag 6 mei 2021, 02:20 uur

Einsteigen bitte! Tim vertelt over de verkenningen naar zijn pretentieuze zelf in Berlijn. Op verzoek imiteert Milou Windows95-geluid en een modem. De Dag en Nacht Media-baas vreest de concurrentie van de als paddestoelen uit de grond ploppende podcastplatforms niet. Sterker: de podcastwereld heeft er baat bij. En waarom is er eigenlijk geen radiozender voor kinderen?

#17 - Amsterdam

donderdag 6 mei 2021, 00:05 uur

Een thuiswedstrijd voor Noortje en Gisbert! En dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan want de keuze is reuze in de hoofdstad. In deze aflevering pakt het duo de fiets voor een tochtje door de delen Oost en Noord. 

Ben je benieuwd naar de route en de foto's van de besproken objecten? Check dan @kleinenichtje op Instagram!

Annelien de Dijn (5 mei 2021)

donderdag 6 mei 2021, 00:00 uur

Annelien de Dijn is hoogleraar moderne politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef eerder verschillende boeken over vrijheid. De Dijn ziet dat we vrijheid vaak beschouwen als iets wat beschermd dient te worden, bijvoorbeeld door grenzen te stellen aan onze overheden. Maar wie bedacht deze definitie en hoe is ze ontstaan? In haar boek Vrijheid reist ze door 2500 jaar vrijheidsgeschiedenis. De Dijn concludeert dat we onze hedendaagse visie op vrijheid niet te danken hebben aan de vrijheidsliefhebbers van het tijdperk van de revolutie, maar aan de vijanden van de democratie. Op Bevrijdingsdag spreekt Pieter van der Wielen met Annelien de Dijn. 

Met het Oog op Morgen 05-05-2021

woensdag 5 mei 2021, 22:11 uur

Met vandaag: Jan Nagel over ruzie 50Plus | Hoe herdenkt Duitsland WOII | Schotse verkiezingen | Populariteit boekenserie De Zeven Zussen | Start Tour de France in Rotterdam en Den Haag. Presentatie: Rob Trip 

Sven Figee, componist, producer en musicus 

woensdag 5 mei 2021, 19:30 uur

Sven Figee is componist en producer en geeft op zijn hammondorgel leiding aan Sven Hammond. In 2006 richtte hij de pop- en rockband op, waarin het hammondorgel een centrale rol speelt. Het nieuwe album ‘Sphere’ is gewijd aan de muziek van jazzlegende Thelonious Monk. Naast zijn eigen projecten werkte Sven ook met onder meer Anouk en was hij te zien in Matthijs Gaat Door en op North Sea Jazz Festival. Presentatie: Jellie Brouwer

Uitzending van 5 mei 2021

woensdag 5 mei 2021, 18:30 uur

Dit is de Dag is een stevig opiniërend programma met Tijs van den Brink. Op dinsdag en vrijdag hoor je Margje Fikse of Hans van der Steeg. Met debat en iedere werkdag een bijdrage van satirisch verslaggever Diederik Smit.

Uitzending van 5 mei 2021

woensdag 5 mei 2021, 17:00 uur

Nieuws en Co maakt het nieuws persoonlijk. Wetenschap, cultuur en diversiteit staan centraal. Lara Rense brengt de luisteraars van maandag tot en met donderdag op de hoogte van het nieuws van de dag. Op vrijdag hoor je Fleur Wallenburg. In de rubriek Waar is Waldy schuift verslaggever Waldy van Geenen dagelijks aan bij de mensen thuis voor een persoonlijk gesprek. Nieuws en Co is een coproductie van NOS en NTR en hoor je iedere werkdag van 17.00 - 18.30 uur op NPO Radio 1.

Een Deens opvangkamp in Rwanda

woensdag 5 mei 2021, 17:00 uur

Deens opvangkamp in Rwanda - Vormen Schotse verkiezingen opmaat naar onafhankelijkheid? - Opstand in Colombia

Uitzending van 5 mei 2021

woensdag 5 mei 2021, 16:00 uur

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

In B.V.S.C. vragen Roelof de Vries en Jaike Belfor aan scheidsrechter Mario van der Ende wat hij van zijn vloekende collega Björn Kuipers vindt. Daarnaast vertelt Paul van de Water over foute sporters in de Tweede Wereldoorlog.

#51 - Kee & Van Jole steken de grens over (S02)

woensdag 5 mei 2021, 13:37 uur

Geen gelekte notities, geen persconferenties en ook geen plenaire vergaderingen. Het lijkt voor het eerst in tijden weer een beetje rustig op het Binnenhof. Toch gebeurt er nog genoeg om te bespreken met Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) en Peter Kee (politiek duider BNNVARA). 

Zo kijken de heren naar de coronasituatie in buurland Duitsland, waar gevaccineerden heel binnenkort meer vrijheden krijgen dan anderen. Ook was er een Duitse journalist die zich verbaasde over de ontbrekende publieke verontwaardiging dat Mark Rutte nog premier is. Heeft hij een punt, of is het niet te begrijpen als buitenstaanders? Dat allemaal bespreken Kee en Van Jole in De Nieuws BV.

Uitzending van 5 mei 2021

woensdag 5 mei 2021, 12:00 uur

Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier bij BNNVARA. Niet te missen, vanaf 12:00 uur, elke maandag tot en met donderdag met Natasja Gibbs en op de vrijdag staat Patrick Lodiers aan het roer.

Uitzending van 5 mei 2021

woensdag 5 mei 2021, 11:30 uur

Interviewprogramma waarin Sven Kockelmann een half uur een gast het vuur aan de schenen legt.

#44 - Afl.44 - Krapte - maandag 3 mei

woensdag 5 mei 2021, 11:21 uur

Doordat medewerkers op de IC-afdeling ziek worden of anderszins uitvallen, kampt Armand Girbes voortdurend met een dreigend tekort aan ziekenhuisbedden. Noodgedwongen houdt hij soms een bed vrij, omdat er op dat moment onvoldoende personeel beschikbaar is om de patiënt te verzorgen. Maar dan klopt de functionaris aan van het landelijke coördinatiecentrum patiëntenspreiding. ‘Jullie moeten een patiënt overnemen want jullie zitten één bed onder jullie taks.’ Dokter Girbes beschrijft wat er dan gebeurt. ‘Het vreemde is dat we dit soort telefoontjes alleen maar krijgen over reguliere en Long-COVID-patiënten. Een normaal mens zou denken dat hier sprake is van discriminatie.’Hij doet een oproep om snel een plan te maken voor al die reguliere patiënten die straks, na de COVID-crisis, alsnog de medische hulp nodig hebben die nu wordt uitgesteld.

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Frénk van der Linden en Spraakmaker Edson de Graça.

Van der Linden wil het in zijn mediamoment hebben over de column van Teun van der Keuken, afgelopen maandag in de Volkskrant. Hij biedt daarin zijn excuses aan over kritiek die hij in een eerdere column uitte op D66-leider Sigrid Kaag. Van der Linden “Dat zie je niet zo heel vaak in de Nederlandse journalistiek natuurlijk”.

Het mediamoment van Brandsma gaat over Trump. Die hoort vandaag of hij weer terug mag komen op Facebook. In afwachting op die uitspraak lanceerde hij deze week bovendien zijn eigen social media platform. Brandsma nam een kijkje op het platform: “Hij kan alleen zenden, jij kunt alleen ontvangen”.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten eist dat een Nederlandse webshop stopt met het aanbieden van een t-shirt waarop wordt aangezet tot geweld tegen journalisten. Op het t-shirt staat de tekst: ‘Rope, Tree, Journalist. Some assembly required.’ Vertaald: Touw, boom, journalist. Zelf in elkaar zetten. De NVJ overweegt aangifte te doen. Het past in een klimaat waarin journalisten onder druk staan. Voelen onze mediakenners dat ook zo? Hoe kun je deze beweging tegengaan?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Wanneer pleeg je verzet?

woensdag 5 mei 2021, 09:45 uur

Het vervalsen van persoonsbewijzen, voedselbonnen en het regelen van onderduikplekken. Dingen waar je meteen aan moet denken bij het woord verzet. Historicus Hinke Piersma is te gast bij Focus. Ze werkt al meer dan twintig jaar voor het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust - en Genocidestudies. Vanuit haar favoriete plek, het archief, onderzocht ze onder andere het beleid van de gemeente Amsterdam jegens teruggekeerde Joden. Momenteel werkt ze aan een biografie over de Joodse jurist David Simons. 

Uitzending van 5 mei 2021

woensdag 5 mei 2021, 09:30 uur

Met presentator en spraakmaker Edson da Graça, Radio-dj Angelique Houtveen en schrijver Robert Vuijsje spreken we over de vrijheidscolleges die zij geven. Op welke manier ervaren zij vrijheid en hoe worden we daarin beperkt?

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma en Frénk van der Linden.

#833 - Boos op Napoleon

woensdag 5 mei 2021, 09:29 uur

Met een toespraak en een kranslegging herdenkt de Franse president Macron vandaag een van de belangrijkste figuren uit de Franse geschiedenis: Napoleon Bonaparte. Maar vereert hij Napoleon op die manier en verdient hij dat wel?

Tegenstanders zeggen dat Napoleon een megalomane veroveraar was die de slavernij opnieuw invoerde en vrouwen haatte. Voorstanders roemen hem juist als verlicht denker die de vrijheden van het moderne Frankrijk bracht. Op zijn tweehonderdste sterfdag is Napoleon in ieder geval springlevend.

In podcast De Dag vertelt historicus en NRC-redacteur Bart Funnekotter, die een driedelige podcast-serie maakte over Napoleon, over de oneindige fascinatie voor Napoleon en ook over de eeuwige discussie over hem. Want het is niet voor het eerst dat er ruzie over hem gemaakt wordt.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

#18 - Bierblikjes in de wasmand

woensdag 5 mei 2021, 07:00 uur

Ruim een jaar geleden zaten we, van de ene op de andere dag, ineens allemaal binnen. In lock-down. Sommige mensen vonden dat vervelend, sommige mensen vonden het wel rustig, de meeste mensen vonden het een beetje saai.  

Programmamaker Leonie van Noort moest meteen denken aan jongeren die het thuis niet fijn hebben omdat hun vader of moeder verslaafd is aan drank. Ze weet uit eigen ervaring hoe beklemmend het kan zijn om onder die omstandigheden samen thuis te zijn. Ze vroeg zich af hoe het deze jongeren vergaat en ze zocht ze op. 

Een documentaire van Leonie van Noort

Techniek Alfred Koster

Eindredactie Ottoline Rijks

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie: 2docs.nl/docs. Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

Meer informatie over de groepen voor jongeren van het Trimbos instituut vind je hier: https://www.trimbos.nl/kennis/kopp-kvo/voor-ouders-naasten-en-kopp-kinderen/voor-kopp-kinderen.

Leonie van Noort maakte eerder een indrukwekkende documentaire over euthanasie 'Misschien gebeurt er morgen wel iets natuurlijks', die is hier te beluisteren: https://www.nporadio1.nl/podcasts/radiodoc/9700-uitzending-van-21-mei-2017#319 - Milou in gesprek met Dieuwertje Heuvelings

woensdag 5 mei 2021, 02:55 uur

De dood is eng en in ons leven hebben we daarvoor geen plek. Maar schrijfster en podcastmaker Dieuwertje Heuvelings is er niet bang voor. Integendeel: ze benadert het onderwerp juist graag in haar podcast Auxvaart en haar volgende boek. Ze ziet de dood als een volgend hoofdstuk, een nieuwe plek om heen te gaan. Een gesprek over sterven, het horloge van Van Morrison, hiphop en Spotify-playlists.

Michal Citroen (04 mei 2021)

woensdag 5 mei 2021, 01:00 uur

Michal Citroen is schrijver, historicus en radiomaker. In het najaar van 1945 kwam haar grootvader terug uit Auschwitz. Veel later vertelde hij haar hoe afschuwelijk de eerste jaren na de oorlog geweest waren: ‘De Nederlanders hebben zich schunnig gedragen.’ Waren de joden eigenlijk nog wel welkom in Nederland? Twintig jaar geleden publiceerde Michal Citroen het boek U wordt door niemand verwacht, waarin zij op basis van talloze gesprekken met direct betrokkenen een onthutsend beeld schetst van de behandeling die Nederlandse joden na hun terugkeer uit de kampen of onderduik ten deel viel. Het standaardwerk van Citroen is nu uitgebreid en herzien uitgegeven. Op Dodenherdenking spreekt Pieter van der Wielen met Michal Citroen.

Met het Oog op Morgen 04-05-2021

dinsdag 4 mei 2021, 22:19 uur

Met vandaag: verkiezingen Madrid kent duidelijke winnaar | Joost Prinsen over opgroeien in de buurt van Kamp Vught | Rabbijn Lody van de Kamp en Oumaima El Abdellaoui te gast over samen herdenken | Ophef over Napoleon. Presentatie: Wilfried de Jong. 

Uitzending van 4 mei 2021

dinsdag 4 mei 2021, 17:00 uur

Nieuws en Co maakt het nieuws persoonlijk. Wetenschap, cultuur en diversiteit staan centraal. Lara Rense brengt de luisteraars van maandag tot en met donderdag op de hoogte van het nieuws van de dag. Op vrijdag hoor je Fleur Wallenburg. In de rubriek Waar is Waldy schuift verslaggever Waldy van Geenen dagelijks aan bij de mensen thuis voor een persoonlijk gesprek. Nieuws en Co is een coproductie van NOS en NTR en hoor je iedere werkdag van 17.00 - 18.30 uur op NPO Radio 1.

#4 - Drijvende krachten

dinsdag 4 mei 2021, 16:10 uur

Almere City likt de wonden na het gelijkspel tegen concurrent de Graafschap in de allerlaatste minuut. Directe promotie lijkt uit zicht, maar de nacompetitie wacht nog. 

De Almeerders spelen ondertussen tegen Jong Ajax. De club waar het vroeger een samenwerki$ngsverband mee had. En Wouter bezoekt de drijvende krachten achter het Almeerse succes.

Uitzending van 4 mei 2021

dinsdag 4 mei 2021, 16:00 uur

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Bert Huisjes en Spraakmaker Bianca Buurman.

Het mediamoment van Van Zessen gaat over de podcast ‘Over Media’, waar Talitha Muuse te gast was. De oud-presentatrice van OP1 doet daarin een aantal opvallende uitspraken. Van Zessen: “Ik vind het heel gedurfd”. Huisjes is ook betrokken bij OP1. Herkent hij dit beeld?

Dan zijn er twee interessante vacatures in medialand; die voor een opvolger van NPO-Baas Shula Rijxman en de positie van hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Van Zessen werkt bij het AD. Op wat voor hoofdredacteur hoopt hij?

Het zal inmiddels weinig mensen zijn ontgaan, Forum voor Democratie en een aantal andere organisaties grijpen deze dagen, 4 en 5 mei, ook aan om te gedenken dat we, zoals zij stellen ‘onze vrijheid kwijt zijn’. Moet je dat nu breed uitmeten, of juist laten gaan?

#832 - Is coronabeleid Bolsonaro crimineel?

dinsdag 4 mei 2021, 13:57 uur

In Brazilië begint een parlementair onderzoek naar het coronabeleid van president Bolsonaro. Volgens critici is dat beleid desastreus en mogelijk zelfs crimineel. Zijn tegenstanders verwijten de president dat hij het virus niet serieus neemt en ze houden Bolsonaro en zijn ministers verantwoordelijk voor de meer dan 400 duizend coronadoden in het land.

Correspondent Marc Bessems bezocht een noodhospitaal in een voorstad van São Paulo waar het de afgelopen maanden een chaos was. Ook daar wordt hardop de vraag gesteld: wie is verantwoordelijk? Hadden er duizenden doden voorkomen kunnen worden? 

In podcast De Dag vertelt Bessems welke concrete voorbeelden er tijdens het onderzoek aan de orde zullen komen en hoe die Bolsonaro en zijn ministers in de problemen kunnen brengen. Reageren?

Mail dedag@radio1.nl

Uitzending van 4 mei 2021

dinsdag 4 mei 2021, 12:00 uur

Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier bij BNNVARA. Niet te missen, vanaf 12:00 uur, elke maandag tot en met donderdag met Natasja Gibbs en op de vrijdag staat Patrick Lodiers aan het roer.

Uitzending van 4 mei 2021

dinsdag 4 mei 2021, 11:30 uur

Interviewprogramma waarin Sven Kockelmann een half uur een gast het vuur aan de schenen legt.

Uitzending van 4 mei 2021

dinsdag 4 mei 2021, 09:30 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Hoe overleef je je overlevingsmechanisme?

dinsdag 4 mei 2021, 09:00 uur

Ken jij de sensatie dat je talent ook een schaduwkant heeft? Of misschien moet je zeggen dat onze overlevingsmechanismen een gevangenis kunnen worden.

Wat dat betreft zijn we tegelijkertijd een wonder en een probleemgeval.

Dat zegt Jan Kortie in z’n heerlijke boek ‘Jouw ziel wil zingen.’ Jan Kortie is stembevrijder en leert mensen improviseren. Dan blijken we vooral heel wat te moeten afleren. Wat komt er tevoorschijn als je je aangeleerde gewoonten laat varen?

Oorlog en vrede, democratie en vrijheid: kunstenaar Renee van Bavel schuwt de grote thema’s niet. Waar we het bedrukkende vaak liever op afstand houden, brengt zij het dichterbij. Zo ook de Dodenherdenking, waarbij ze zich afvraagt hoe we zo kunnen herdenken dat het verder reikt dan die twee minuten stilte. Aan de hand van muziek spreekt ze met Floortje Smit.

Ben jij weleens naar de stranden van Normandië geweest? Of heb je Westerbork wel eens bezocht? Dan ben je een ‘oorlogstoerist’. Cultuurwetenschapper Siri Driessen deed onderzoek naar het oorlogstoerisme. Ze onderzocht alleen niet de typische oorlogstoerist, maar ze sprak onder andere met militairen die op battlefield tours gaan tijdens hun opleiding. Ook sprak ze met vrijwilligers die naar zomerkampen op oorlogslocatie gaan. En ze interviewde Bosnië-veteranen die terugkeren naar Bosnië. Wat drijft hen? En helpt het veteranen om gebeurtenissen die ze tijdens de oorlog hebben meegemaakt te verwerken? 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1