appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast afleveringen

De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik staan deze week op de agenda, de ritten staan bekend om hun steile heuvels. Wielerliefhebber Rick de Leeuw en sportverslaggever Gio Lippens delen hun favorieten. 

Daarnaast nemen Wouter Bouwman en Jaike Belfor afscheid van Schalke 04, de Duitse club verloor en degradeerde gisteren.

Leuk weetje over de vrouw die in Duitsland getipt wordt als mogelijk de volgende Bondskanselier: ze is oud-kampioen trampolinespringen. De vergelijking is vandaaruit snel gemaakt. Indrukwekkende sprongen maakt Annalena Baerbock ook in haar politieke carrière. Deze week werd ze gekozen als lijsttrekker van de Groenen, de partij die mede door haar een vlucht neemt in de peilingen.

Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek vertelt in podcast De Dag over de bliksemcarrière van Annalena Baerbock, die ook in Duitsland tot drie jaar geleden nog onbekend was bij het grote publiek. Wie is zij, waar staat ze politiek voor en wat zijn haar kansen om Angela Merkel als Bondskanselier op te volgen? 

De terrassen gaan weer open, er wordt geprikt met het Janssen vaccin en er mogen weer twee mensen op bezoek komen. De versoepelingen zijn aangekondigd. Toch blijft het balanceren volgens Mark Rutte en Hugo de Jonge. We bevinden ons namelijk op een plateau. 

In De Nieuws BV bespreken Peter Kee (politiek duider BNNVARA) en Francisco van Jole (hoofdredacteur Joop.nl) de laatste gang van zaken in Den Haag. Is er reden voor optimisme, wat bedoelde Rutte met 'het plateau' en hoe staat het eigenlijk met het formatieproces?

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Nynke de Zoeten en Spraakmaker Twan Huys. Voor het mediamoment van de Zoeten gaan we terug naar de persconferentie van gisteravond. De Zoeten belicht een moment in de persconferentie waarbij Rutte begint met een citaat van Hubert Bruls. ‘’Wie zit daar nou op te wachten?’’, aldus de Zoeten. Wat viel haar nog meer op en is dit typisch Mark Rutte volgens Ornstein?

Het mediamoment van Ornstein gaat over ‘De achterkant van het gelijk’, een programma waarin Alexander Pechtold morele en ethische dilemma’s bespreekt met verschillende beroepsgroepen. Gisteren was het de beurt aan artsen. Wat viel Ornstein op aan de uitzending van gisteren? En vooral wie viel op volgens hem? ‘’Het is een geweldige traditie en ik hoop dat dit programma voortgezet wordt,’’ aldus een enthousiaste Ornstein.

Verder gaan we weer terug naar Den Haag. Want terwijl de coronacrisis door blijft gaan spreekt informateur Herman Tjeenk Willink deze dagen voor de tweede keer met de fractievoorzitters. De vorige keer was twee weken geleden. Gisteren kwamen de kleine partijen langs, vandaag komen de grotere partijen aan de beurt. Wat verwachten de forumleden ervan?

De aanpak van Tjeenk Willink valt niet bij iedereen in goede aarde. Denk-fractieleider Azarkan liet weten dat na zijn gesprek de vertrouwensvraag, die aanvankelijk als belangrijkste op tafel lag, wat hem betreft te snel naar de achtergrond was verdwenen. Is dit volgens de Zoeten terechte kritiek?

Verder komt de uitspraak van ChristenUnie-leider Segers ter sprake. Een paar weken geleden zei hij dat hij niet opnieuw in een kabinet met VVD-leider Rutte zou stappen. Hij kreeg daarop kritiek van meerdere kanten. Segers trekt zich die kritiek aan, zei hij een paar dagen geleden op een onlinepartijcongres. Waarom krabbelt hij nu terug volgens de forumleden?

Tot slot komt Rob Jetten aan bod. Hij heeft een Kamermeerderheid gevonden om de wettelijke bedenktijd van vijf dagen om abortus te plegen, af te schaffen. Hiermee realiseert hij een van de kroonjuwelen van D66. Is dit niet een opvallende timing volgens de Zoeten? En heeft deze timing met de weerstand van de Christen Unie te maken? 

Uitzending van 21 april 2021

woensdag 21 april 2021, 12:00 uur

Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier bij BNNVARA. Niet te missen, vanaf 12:00 uur, elke maandag tot en met donderdag met Natasja Gibbs en op de vrijdag staat Patrick Lodiers aan het roer.

Uitzending van 21 april 2021

woensdag 21 april 2021, 11:30 uur

Interviewprogramma waarin Sven Kockelmann een half uur een gast het vuur aan de schenen legt.

Uitzending van 21 april 2021

woensdag 21 april 2021, 11:00 uur

Spraakmakers is dé radiotalkshow op NPO Radio 1. Ghislaine Plag ontvangt bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. Wil je meepraten met Spraakmakers? Meld je rechtsonder in deze pagina aan voor onze community.

Uitzending van 21 april 2021

woensdag 21 april 2021, 09:30 uur

Weet je precies wie het meest profiteert van de grondstoffen waarmee jouw sierraden, telefoon, laptop of auto van zijn gemaakt? Spraakmaker Twan Huys is voor zijn nieuwe tv-programma ‘Waarde van de Aarde’ precies dat gaan uitzoeken. 

Verder gaan we praten met de voorzitter van de Commissie MER over de door het ministerie van LenV uitgevoerde Milieu Effect Rapportages met betrekking tot Schiphol en een nieuwe indeling van het luchtruim. 

Heb jij ook zo’n last van je rug?

woensdag 21 april 2021, 07:00 uur

Ieder jaar krijgen vijf op de tien Nederlanders te maken met rugpijn. Door het thuiswerken lijken nog meer mensen er last van te krijgen. Volgens de VU kost het ziekteverzuim door rugklachten onze samenleving jaarlijks 3,5 miljard euro. Veel problemen, maar zijn er ook oplossingen? In Focus praten we met bewegingswetenschappers Bart Staal en Jesper Knoop van de HAN over lage rugpijn en hun onderzoek naar het voorspellen van chronische rugpijn. 

#16 - Angst .......de podcast

woensdag 21 april 2021, 07:00 uur

Bijna één op de vijf Nederlanders kampt in zijn leven met een angstklachten. Sinds de coronacrisis is het aantal angstklachten onder de bevolking ook nog eens flink toegenomen. Daan Heerma van Voss en Remy van den Brand presenteren De angstpodcast. Voor de luisteraars van DOCS een voorproef.....afl. 1 van de Angstpodcast, luister en huiver

maker & eindredactie: Remy van den Brand

eindmix: Alfred Koster

In deze aflevering weer een Ongelooflijke duik in de geschiedenis. Want als je iets wil begrijpen van onze tijd, onze samenleving en onze verhouding tot religie en de kerk, moet je iets begrijpen van de Middeleeuwen. 'Middeleeuws' is volgens de Van Dale synoniem voor 'achterlijk' of 'ouderwets', maar is dat slechte imago wel terecht? Waren de Middeleeuwen inderdaad een primitieve en gewelddadige tijd waarin een machtige kerk alle vooruitgang tegenhield en ketters zomaar op de brandstapel belandden? Of was het de tijd 'waar onze wereld op gebouwd is', zoals NRC onlangs kopte? In ieder geval hebben de Middeleeuwen de beste verhalen, en daarom dompelen we ons in deze Ongelooflijke Podcast onder in de wereld van kathedralen, monniken, de Inquisitie en graftombes. Journalist David Boogerd doet dat met kunsthistoricus en mediëvist Sanne Frequin en uiteraard vaste gast, theoloog Stefan Paas.

Sanne Frequin is docent aan de Universiteit Utrecht en doet promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden.Stefan Paas is hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Protestantse Theologische Universiteit Kampen.

Het ‘Wilhelmus’, ons volkslied, zit vol verrassingen en geheimen. Taaltechnisch, met kruisverwijzingen en een acrostichon, maar ook qua afkomst. De melodie stamt al uit de 16e eeuw, maar toen was het nog heel ergens anders voor bedoeld. In de 19e eeuw werd het lied zelfs verboden. En had Nederland eerst niet een heel ander volkslied? In de Koningsdag-special van Klassieke Mysteries ontrafelen Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde de ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse volkslied. In alle geschiedenisboeken staat Marnix van Sint-Aldegonde, een intimus van Willem van Oranje, genoemd als auteur van de tekst. Maar is dat wel zo? Recent onderzoek wijst namelijk op iets heel anders... Wie schreef het 'Wilhelmus' nou eigenlijk écht? Duik in het oranje mysterie!

#311 - Milou in gesprek met Thijs van Holthuijsen

woensdag 21 april 2021, 02:04 uur

Hij maakte een documentaire over depressie maar belooft dat het geen zwaarmoedig gesprek wordt. Thijs van Holthuijsen was puber van zijn vierde tot zijn achtste, werd daarna een ouderskindje en peddelde vorig jaar zeven uur op een surfplank om aandacht te vragen voor depressie.  

Peter Delpeut (20 april 2021)

woensdag 21 april 2021, 00:00 uur

Peter Delpeut is filmmaker, romanschrijver en essayist. Hij was adjunct-directeur van het Nederlands Filmmuseum en ontving voor drie van zijn films een gouden Kalf. Hij publiceerde verschillende romans. Nu is er Het vergeten kwaad, een boek over filmmaker Jonas Mekas (1922-2019). Mekas schreef ooit het standaardwerk Movie Journal, maar werd er in 2018 door historicus Michael Casper van beticht dat hij verschillende zaken over de Tweede Wereldoorlog in Litouwen verkeerd zou hebben voorgesteld. Delpeut onderzocht het voorval, wat resulteerde in dit essay over geschiedschrijving versus individuele herinnering waarin hij Mekas, Casper, noch zichzelf ontziet. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Delpeut.

Met het Oog op Morgen 20-04-2021

dinsdag 20 april 2021, 19:33 uur

Met vandaag: Chauvin schuldig aan dood George Floyd | De risico's voor een persfotograaf anno 2021 | Beatrijs Smulders schrijft boek over eigen seksualiteit. Presentatie: Coen Verbraak. 

Thema-uitzending: De nieuwe koloniale leeslijst

dinsdag 20 april 2021, 19:30 uur

Namens De Groene Amsterdammer stelde Rasit Elibol ‘De nieuwe koloniale leeslijst’ samen: een bundel essays die de koloniale klassiekers aan een nieuwe lezing onderwerpen, maar daar bovenal iets naast en tegenover plaatsen. Samen met journalist en historicus Constanteyn Roelofs en schrijfster en filmmaakster Marion Bloem gaan ze in gesprek. Presentatie: Frénk van der Linden

Uitzending van 20 april 2021

dinsdag 20 april 2021, 18:30 uur

Dit is de Dag is een stevig opiniërend programma met Tijs van den Brink. Op dinsdag en vrijdag hoor je Margje Fikse of Hans van der Steeg. Met debat en iedere werkdag een bijdrage van satirisch verslaggever Diederik Smit.

#2 - Fans

dinsdag 20 april 2021, 17:26 uur

De spelers van Almere City zijn het teleurstellende gelijkspel tegen Telstar al vrij snel te boven. Maar hoe beleven de fans dit coronaseizoen? Hoe volgen ze hun club? En lukt het ze om hun spelers toch een hart onder de riem te steken? Je hoort het in de tweede aflevering van Promoveren met Almere!

Uitzending van 20 april 2021

dinsdag 20 april 2021, 17:00 uur

Nieuws en Co maakt het nieuws persoonlijk. Wetenschap, cultuur en diversiteit staan centraal. Lara Rense brengt de luisteraars van maandag tot en met donderdag op de hoogte van het nieuws van de dag. Op vrijdag hoor je Fleur Wallenburg. In de rubriek Waar is Waldy schuift verslaggever Waldy van Geenen dagelijks aan bij de mensen thuis voor een persoonlijk gesprek. Nieuws en Co is een coproductie van NOS en NTR en hoor je iedere werkdag van 17.00 - 18.30 uur op NPO Radio 1.

Uitzending van 20 april 2021

dinsdag 20 april 2021, 16:00 uur

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Voetballers van clubs die aan de Super League willen deelnemen zijn niet welkom op een WK of EK, dat zegt de UEFA. Maar, kan dat juridisch gezien wel? Oud-schaatser Mark Tuitert kwam een aantal jaar geleden zelf tegenover de schaatsbond te staan en geeft advies aan De Jong en Wijnaldum. 

Verder: bespreken Wouter Bouwman en Stef Clement de finishfoto van de Amstel Gold Race en geeft Kristie Boogert een mini-college over Roger Federer.

Joost van Oranje: ‘’Nieuws maken is kiezen’’

dinsdag 20 april 2021, 14:37 uur

Aan tafel zitten Mireille van Ark, Joost Oranje en Spraakmaker Mart de Kruif. Het mediamoment van Oranje gaat over het nieuws van de aangekondigde Superleague. ‘’Ik had er weleens over gelezen, maar dat het al zo uitgewerkt was, verbaasde me. Voetbal is sentiment, het is de belangrijkste bijzaak van het leven. Dat weten we allemaal. En hier komt sentiment natuurlijk heel dicht bij het grote geld'', aldus Oranje. Ook van Ark zet haar vraagtekens bij de hoeveelheid gesprekken die hierover gegaan zijn. ‘’Los van de sport is het ook heel interessant om te zien hoe zo’n systeem werkt’’, aldus van Ark.Het mediamoment van van Ark gaat over het ontbreken van aandacht voor de Duitse verkiezingen. ‘’Er is voor het eerst in 16 jaar iets te kiezen in Duitsland, dat wordt hartstikke spannend. Maar toch in de aanloop er naartoe, merk ik dat het niemand echt iets doet’’, zegt van Ark. Waar ligt dan aan volgens de forumleden?Verder komt het Fieldlab-testevenement 538 Oranjedag ter sprake. Gisteren kwam het hoge woord er namelijk uit, de burgemeester van Breda geeft geen vergunning voor dit evenement. Op het testevenement kwam hevige kritiek. Ruim 370.000 mensen ondertekenden een petitie om ervoor te zorgen dat het feest niet door zou gaan. Is dit een logisch besluit volgens van Ark en van Oranje? En welke rol speelde de media in dit besluit? Spraakmaker Mart de Kruif ziet een rode draad in dit soort discussies: ‘’De emotie overstemt volledig de ratio.’’ Waarop van Ark zich afvraagt of dat dan niet is omdat de ratio niet klopt.Ook komt de verwarring over de ziekenhuiscijfers naar boven. Zien we nu een daling in de ziekenhuizen van het aantal corona patiënten of niet? ‘’Het is de taak van de journalistiek om zelf te kijken wat er in de ziekenhuizen gebeurt’’, aldus van Ark.Tot slot komt het grote nieuws van gisteren over ABN AMRO ter sprake. De bank treft een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, omdat ze jarenlang een bende zouden hebben gemaakt van het tegengaan van witwassen door klanten. Gisteren schoof Robert Swaak ook aan bij Nieuwsuur, hoe keek van Ark hierna? En hoe hadden ze zich bij Nieuwsuur hierop voorbereid? 

Wat is dat toch met Nederlandse banken die niet goed opletten of hun rekeningen worden misbruikt door criminelen? Alweer gaat er een bank voor door het stof en  misschien is het nu wel pijnlijker dan ooit, want ABN Amro is ook nog eens deels in handen van de staat. Je zou verwachten dat een staatsbank het goede voorbeeld geeft. Maar niet dus. Sterker: zelfs toen ING in 2018 al beboet was, had ABN Amro de witwascontroles nog bijna twee jaar daarna niet op orde. De bank deed te weinig om fraude en witwassen tegen te gaan.

Anders dan bij ING heeft het O.M. nu direct drie oud-bestuursleden aangemerkt als verdachte, onder wie oud-minister Gerrit Zalm. De drie worden strafrechtelijk onderzocht. NOS-economieredacteur Charlotte Waaijers vertelt in podcast De Dag waar zij van verdacht worden en wat het strafrechtelijk onderzoek voor hen betekent. En zal er, nu het O.M. zo duidelijk laat merken dat het menens is, ook echt wat veranderen?

Uitzending van 20 april 2021

dinsdag 20 april 2021, 12:00 uur

Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier bij BNNVARA. Niet te missen, vanaf 12:00 uur, elke maandag tot en met donderdag met Natasja Gibbs en op de vrijdag staat Patrick Lodiers aan het roer.

Uitzending van 20 april 2021

dinsdag 20 april 2021, 11:30 uur

Interviewprogramma waarin Sven Kockelmann een half uur een gast het vuur aan de schenen legt.

Uitzending van 20 april 2021

dinsdag 20 april 2021, 09:30 uur

Spraakmakers onderzoekt in de aanloop naar een nieuw regeerakkoord hoe Nederland beter kan. We praten met Spraakmaker Mart de Kruif, voormalig Commandant der Landstrijdkrachten, over defensie.

Sinds we massaal thuis werken is het contact met collega’s veranderd, blijkt uit onderzoek van het CBS. Arbeids- en ontslagrechtadvocaat Rohini Patandin vertelt hoe dit ook tot arbeidsconflicten kan leiden en geeft tips hoe hier beter mee om te gaan.

“Ik deed alles voor geld.” Een zin die het leven typeert van Nina, die jarenlang een imposante drugslijn runde waar miljoenen in om gingen. Ze leefde altijd op het scherpst van de snede. Als enige vrouw in de top van een criminele organisatie keek ze meerdere keren de dood in de ogen. Maar ook bij haar man, een bekende Surinaamse drugsbaron, is ze niet altijd veilig. Zo moet ze een paar keer letterlijk zijn kogels ontwijken als hij een pistool op haar leeg schiet. Het kenmerkt het bizarre leven van Nina. Een verhaal over prostitutie, keiharde drugscriminaliteit en seksuele relaties in vrouwengevangenissen.

Hoe kun je stotteren onder controle krijgen?

dinsdag 20 april 2021, 07:00 uur

In Nederland stotteren er ongeveer 175.000 mensen. En het stotteren gaat veel verder dan het niet goed uit je woorden komen; het heeft een grote impact op iemands leven. Maar er zijn momenten waarop stotteraars plots vloeiend kunnen spreken. Tijdens het zingen of rappen bijvoorbeeld. Hoe kan dat? Daar probeert onderzoeker aan de McGill University in Montreal, Robert van der Vorst achter te komen. 

Robert weet wat mensen die stotteren doormaken. Zelf heeft hij altijd gestotterd, maar hij heeft zichzelf ervan af geholpen. Dat lukte hem tijdens het spelen van een muziekstuk op de piano. Sindsdien wil hij erachter komen wat de relatie is tussen muziek en het stotteren. Ook hoopt hij het leven van stotteraars makkelijker te maken met een speciale app waar mensen die stotteren beter mee kunnen bellen. 

#310 - Milou in gesprek met Lucas van Woerkum

dinsdag 20 april 2021, 02:05 uur

In de meeste films is beeld leidend, maar zo niet in die van Lucas van Woerkum. In zijn Symphonic Cinema is het klassieke muziek de baas, of op zijn minst een gelijkwaardige partner voor beeld. Een gesprek over krekels, roeibootjes, de Romantiek en Mahler.

Deze week in het Sportforum: Alfons Groenendijk (voetbalanalist), Jeroen Stekelenburg (NOS), Jeroen Bleekemolen (autocoureur) en Gertjan Verbeek (voetbalanalist). Over de Super League, de bekerfinale, de zege van Max Verstappen en meer!

Met het Oog op Morgen 19-04-2021

maandag 19 april 2021, 21:46 uur

Met vandaag: nu toch wel versoepelingen? | Brussel bij Nacht | Afscheidsgesprek met Limburgse gouverneur Theo Bovens | Super League: goed of slecht idee? | Het Museumplein krijgt een nieuwe grasmat. Presentatie: Chris Kijne. 

Uitzending van 19 april 2021

maandag 19 april 2021, 20:30 uur

Wekelijks programma met scherpe blik op politiek Den Haag. Elke maandag van 20.30 tot 21.30 uur.

Kunststof Maandag - Benjamin Herman

maandag 19 april 2021, 19:30 uur

Drie generaties jazzmuzikanten delen hun liefde voor de muziek. Jazzmusicus en bandleider van New Cool Collective Benjamin Herman is te gast samen met zangeres Anna Serierse en trompettist Ack van Rooyen. De uitzending is live te zien via NPO 2 Extra. Presentatie: Gijs Groenteman

Uitzending van 19 april 2021

maandag 19 april 2021, 18:30 uur

Dit is de Dag is een stevig opiniërend programma met Tijs van den Brink. Op dinsdag en vrijdag hoor je Margje Fikse of Hans van der Steeg. Met debat en iedere werkdag een bijdrage van satirisch verslaggever Diederik Smit.

Klimaat als vredesduif VS-China?

maandag 19 april 2021, 17:00 uur

Vinden China en VS elkaar wel in klimaataanpak? - Sounds of Sarajevo: De kopersmeden - Madrid voert campagne met open terrassen

Uitzending van 19 april 2021

maandag 19 april 2021, 17:00 uur

Nieuws en Co maakt het nieuws persoonlijk. Wetenschap, cultuur en diversiteit staan centraal. Lara Rense brengt de luisteraars van maandag tot en met donderdag op de hoogte van het nieuws van de dag. Op vrijdag hoor je Fleur Wallenburg. In de rubriek Waar is Waldy schuift verslaggever Waldy van Geenen dagelijks aan bij de mensen thuis voor een persoonlijk gesprek. Nieuws en Co is een coproductie van NOS en NTR en hoor je iedere werkdag van 17.00 - 18.30 uur op NPO Radio 1.

Uitzending van 19 april 2021

maandag 19 april 2021, 16:00 uur

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Aan tafel zitten Zoë Papaikonomou, Arjen Fortuin en Spraakmaker Natascha van Weezel.

Het mediamoment van Fortuin gaat over een cartoon in de Volkskrant. Maurice de Hond is hoofdpersoon in de cartoon. Gaat dit te ver? De Volkskrant heeft inmiddels excuses aangeboden. Hoe belangrijk is beeldvorming met een spotprent? Moet je daar als media voorzichtig mee zijn?

Het mediamoment van Papaikonomou gaat over de Dag van het Pesten, waar sommige media vandaag aandacht aan besteden. Papaikonomou: “Hoe erger het pesten, hoe groter de kans is dat het verhaal verteld wordt”. Papaikonomou vindt dat er nog meer aandacht voor zou mogen komen. Ook zou er breder gekeken mogen worden.

Gisteren was het weer tijd voor het wekelijkse coronaoverleg op het Catshuis. Is de boodschap nog helder? Fortuin: “Ik hoor alleen nog maar communicatiestrategie”. Is dit verwachtingsmanagement te volgen? Wat is de rol van de media? Moet alles dat Rutte of De Jonge zegt in het nieuws gebracht worden?

We gaan het over boeken hebben. Want sinds gisteren is er weer een echt boekenprogramma op de Nederlandse en Vlaamse televisie. In Brommer op Zee praten Wilfried de Jong en de Vlaamse Ruth Joos iedere week met schrijvers en dichters over hun werk. Fortuin was, voordat hij over tv ging schrijven, jarenlang literair recensent bij NRC. Hoe heeft hij naar deze eerste aflevering gekeken?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Je hebt groundhoppers in alle soorten en maten, maar Hans Douw is wel van een heel groot kaliber. Hij bezocht ruim 2000 verschillende stadions en is uitgeroepen tot Groundhopper des Vaderlands. Afgelopen jaar schreef hij er een boek over. In ‘Voetballiefde zonder grenzen’ geeft hij een inkijkje in zijn bijzondere avonturen. In BVSC vertelt hij erover aan Wouter en Erben.

In Turkije wordt een rechtszaak gevoerd die in het land zelf, maar ook daarbuiten veel losmaakt. Het proces draait om een vrouw die haar man heeft doodgeschoten. Uit zelfverdediging zegt ze zelf, want hij mishandelde haar al jaren en had na een vreselijke nacht van geweld gezegd dat hij terug zou komen om haar en hun kinderen te vermoorden. Ze staat terecht voor moord en kan 24 jaar cel krijgen. Volgens de aanklager had ze eerder om hulp kunnen vragen.

Turkije-correspondent Mitra Nazar vertelt in De Dag hoe deze rechtszaak een probleem blootlegt dat in Turkije politiek gevoelig ligt en waar de laatste tijd veel aandacht voor is: het toenemende geweld tegen vrouwen, het stijgende aantal moorden op vrouwen én het gebrek aan bescherming door politie, justitie en politiek. Het leidt tot een verhit debat, zeker nu Turkije uit de Istanbul-conventie is gestapt, een mensenrechtenverdrag dat geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Een van de oorzaken dat het geweld toeneemt is cru, vertelt Mitra. Het heeft er voor een deel mee te maken dat vrouwen vaker voor zichzelf opkomen. 

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Nederland kent een heel divers en prachtig landschap. Als je door de snelwegen, blokkendozen en zonneparken nog enig schoons kunt ontwaren. Jort Kelder gaat in gesprek met prof. ir. Adriaan Geuze over het moois en het lelijks dat Nederland te bieden heeft. Oh en hij sluit af met een oproep voor een avondklok voor katten, jawel binnenhouden die monsters.

Dijkstra en Evenblij ter plekke is in de Sleutelstad: Leiden. Dé plek waar tijdens het Leids Ontzet Rubberen Robbie door de speakers schalt en waar lang, lang geleden Goeie Mie nogal wat mensen ombracht. Het is de stad die jaarlijks het epicentrum van het cabaret vormt en waar 'Kort Amerikaans' van Jan Wolkers zich afspeelt. Met: Erik Dijkstra en Wouter Bouwman.

Trailer seizoen 3

maandag 19 april 2021, 13:25 uur

Duik met ons in de geschiedenis en luister naar opmerkelijke en onbekende verhalen in een nieuw seizoen van de Andere Tijden podcast.

Eerste aflevering: donderdag 22 april 2021.

Presentator Arno Vermeulen bespreekt in de NOS Voetbalpocast de afgelopen voetbalweek met commentatoren Jan Roelfs, Arman Avsaroglu en Jeroen Grueter. De heren bespreken de bekerfinales van Nederland en Spanje, maar ook het Europese seizoen van Ajax en het overlijden van ‘Mister PSV’ Willy van der Kuijlen. 

Uitzending van 19 april 2021

maandag 19 april 2021, 12:00 uur

Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier bij BNNVARA. Niet te missen, vanaf 12:00 uur, elke maandag tot en met donderdag met Natasja Gibbs en op de vrijdag staat Patrick Lodiers aan het roer.

Uitzending van 19 april 2021

maandag 19 april 2021, 11:30 uur

Interviewprogramma waarin Sven Kockelmann een half uur een gast het vuur aan de schenen legt.

Uitzending van 19 april 2021

maandag 19 april 2021, 09:30 uur

Op 19 april 1945 werd Kamp Amersfoort door de Duitsers overgedragen aan het Rode Kruis. Onderzoek van de afgelopen jaren wijst uit dat er ruim 10.000 mensen meer gevangen hebben gezeten dan tot voor kort werd aangenomen. Waarom wisten we dit niet van Kamp Amersfoort?  

Het is vandaag 50 jaar geleden dat de Russische Saljoet 1, het eerste ruimtestation ooit, werd gelanceerd. In de strijd om de ruimte kreeg de toenmalige Sovjet-Unie bijna alle primeurs, behalve de eerste mens op de maan, dat was een Amerikaan. Hoe verliep die ruimtestrijd, en hoe sterk is de samenwerking nog die eruit voortkwam?

In het Mediaforum zitten Zoë Papaikonomou en Arjen Fortuin.

Ronin de Goede (19 april 2021)

maandag 19 april 2021, 00:00 uur

Ronin de Goede is fotograaf. Hij neemt in zijn werk vaak een onderzoekende houding aan. Zo ook in de nieuwe tentoonstelling Asuka in museum IBASHO in Antwerpen, die een selectie beelden toont van de Japanse tattoo-artiest Horikazu en diens klanten. De tentoonstelling toont foto’s in een contrastrijke zwart-wit stijl, waarmee De Goede een nieuwe houding ten opzichte van het medium en de werkelijkheid probeert af te dwingen. Pieter van der Wielen spreekt met Ronin de Goede.

Uitzending van 19 april 2021

maandag 19 april 2021, 00:00 uur

Het nieuws en de actualiteiten op een andere manier gebracht: provocerend, dwars, rauw, intelligent en ongecensureerd. Prem Radhakishun maakt nieuws, verslaat nieuws, maar vooral lacht hij het nieuws uit. Elke zondag op maandagnacht, tussen 00.00 en 02.00 uur.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1