appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Focus

Presentator: Steven Smit

Luister terug

Het Nederlands fascisme was veel groter dan alleen de NSB

woensdag 29 april 2020

Namen als Mussert en Seyss-Inquart komen al snel bovendrijven als we het hebben over Nederlands fascisme. Maar al voor de Duitse bezetting is die beweging aan het broeien. In de jaren dertig ontstaan er talloze kleine fascistische groeperingen, elk met een eigen stijl en overtuiging. 

Filmmaker Luuk Bouwman volgt het spoor naar dit 'lelijke stuk geschiedenis'. Hij wil weten: is het fascisme iets van vroeger, of iets van alle tijden? En waarom kwam uitgerekend de NSB naar boven drijven als winnaar? Hij maakte hierover de film Allen tegen Allen die deze week in première zou gaan. De première is echter uitgesteld door de coronacrisis.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1