appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken

Focus

Presentator: Rose Heijnen

Luister terug

Grutte Pier: feit of fabel?

woensdag 27 maart 2019

Sinds een aantal weken verzamelen jonge historici zich geregeld in een provinciaal archief om in een interessant historisch thema te duiken aan de hand van een biertje.

Vanavond is dat biertje vernoemd naar een van de grootste Friese helden, Grutte Pier. Door de eeuwen heen is de naam en faam van Grutte Pier tot grote hoogte gestegen, maar wat klopt er eigenlijk nog van zijn verhaal. Waar eindigen de feiten en gaan ze over op fictie? Snelde Pier echt tientallen koppen met zijn zwaard?

Historicus Mark Raat spreekt vanavond in het archief van Leeuwarden, Tresoar, en sprak vannacht over de feiten en fabels rondom Grutte Pier.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1