appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers

Focus

Presentator: Steven Smit

Luister terug

De lange politieke arm van Cicero

woensdag 26 juni 2019

Policiti als Thierry Baudet halen hun inspiratie uit de grote retoricus, senator en advocaat Marcus Tulius Cicero. Hij had overal informanten rondlopen en wist daarom dat er plannen waren voor een samenzwering tegen de Romeinse Republiek. Dus besloot hij met zijn collega's de samenzweerders zonder eerlijk proces te doden. Hierover sprak hij zo'n 2000 jaar geleden in de Catilinarische redevoeringen. 

Hoe komt het dat zulke oude teksten nog steeds populair zijn onder hedendaagse politici? En gebruiken ze die teksten eigenlijk wel op de juiste manier of gaan ze finaal de fout in?

Classica Leanne Jansen van Universiteit Leiden beantwoordt al je vragen. Zij onderzoekt de erfenis van de Romeinse schrijver, redenaar, politicus, advocaat en filosoof - wat was hij eigenlijk niet - Marcus Tulius Cicero en vertelt over zijn leven, zijn tragische dood en zijn hedendaagse erfenis. 


Meer mooie gesprekken luisteren? Alle gesprekken uit Focus zijn terug te vinden in de podcast Focus Wetenschap.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1