appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen

Focus

''Je mocht als man niet langer dan drie minuten op een openbaar urinoir zijn''

dinsdag 19 maart 2019, 03:03 uur

Afgelopen zomer werd Lise Koning verkozen tot jonge historicus van het jaar. Een van haar beloftes was om historische cafe’s te gaan organiseren in archieven door het hele land. 

Dit lukte en vanaf vorige week verzamelen de jonge historici zich meerdere keren per maand in een ander provinciaal archief om in een interessant historisch thema te duiken aan de hand van een biertje.

Vanavond is het Historisch Café in Het Utrechts Archief en een van de sprekers is Cultuurhistoricus Lex van Rens. Hij leest vanavond een column voor over het seksuele leven dat bestuurd wordt door recht en regels. Hij kijkt hierbij vooral naar homoseksualiteit in Utrecht.

NPO Radio 1