appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Focus

Een vreedzame protestmars die uitmondde in een bloedbad

woensdag 30 januari 2019, 02:59 uur

Jarenlang heerste er grote ontevredenheid onder de Noord-Ierse bevolking. De Katholieken en de Protestanten stonden recht tegenover elkaar. Op zondag 30 januari in 1972 vond er in de Noord-Ierse stad Londonderry, ook wel Derry, een vreedzame mars plaats. De spanning waren echter zo hoog opgelopen dat de mars veranderde in een bloedbad en deze dag de boeken in ging als: Bloody Sunday.

Het is vandaag precies 47 jaar geleden dat Bloody Sunday plaatsvond. Onderzoeksassistent aan de Universiteit Utrecht binnen het departement Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, Annelotte Janse was vannacht te gast om over dit heftige onderwerp te praten.


NPO Radio 1