appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Focus

Bouw windmolenparken zorgt voor dove bruinvissen

woensdag 2 mei 2018, 02:00 uur

Het wordt steeds drukker op de Noordzee. Naast het vele scheepsverkeer, komen er de komende jaren steeds meer windmolenparken in zee. In 2050 zal naar verwachting een kwart van het Noordzeeoppervlak gebruikt worden voor windmolenparken. Door de bouw van deze nieuwe windmolenparken neemt het geluid onder water flink toe.

Wat doet dat met de vissen en zeezoogdieren, zoals bruinvissen? Biologe Lonneke IJsseldijk is gespecialiseerd in gestrande zeezoogdieren en doet daar onderzoek naar aan de Universiteit Utrecht. Ook is Focus (tv) regisseur Dirk de Bekker te gast. Hij maakte de aflevering ‘Kabaal in zee’.

Wat zijn de gevolgen van het bouwen van deze windmolenparken voor de zeezoogdieren? En wat kunnen we er tegen doen?

Focus: Kabaal in zee
Donderdag 3 mei, 21.25, NPO 2

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1