appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Focus

Bodyfarms: waar lichamen weer een naam krijgen

woensdag 4 april 2018, 02:00 uur

Wat er gebeurt in de ontwikkeling van de mens voordat hij geboren wordt, dat is voor velen wel duidelijk. Maar wat er gebeurt met het lichaam nadat iemand gestorven is, blijft vaak onduidelijk. Wetenschappers ontwikkelden 'bodyfarms' waarin lichamen onderzocht en bekeken worden terwijl ze vergaan. Op deze bodyfarms, onder andere te vinden in Texas, liggen ook veel lichamen van migranten die tijdens hun reis verdwalen en overlijden – onvindbaar voor hun familie.

Focus (tv) maakte een uitzending over bodyfarms waar deze overleden migranten weer een naam krijgen. Regisseur van de aflevering Susanne Linssen vertelt over de aflevering en hoe het was om op zo’n bodyfarm te zijn. Ook is wetenschapsantropoloog van de UvA Amade M’charek te horen die zich inzet voor de identificatie van aangespoelde migranten in Tunesië. Ze is betrokken bij de ‘Stichting Drowned Migrant Cemetry’ die voor deze zaak geld inzamelt.

Focus: Lichaam zonder naam
Donderdag 5 april, 21.25, NPO2

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1