appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Focus

Veranderen volksliedjes door de tijd heen?

woensdag 7 maart 2018, 02:26 uur

“Daar was laatst een meisje loos” en “Altijd is Kortjakje ziek” zijn voor de meesten bekende volksliedjes. Maar is de melodie van deze liedjes en die van vele anderen eigenlijk veranderd door de jaren heen?

Promovenda Berit Janssen schreef haar proefschrift over de stabiliteit van Nederlandse volksliedjes. Hiervoor analyseerde ze 1700 (!) melodieën. Ze maakte gebruik van computersoftware die vooral keek naar de verschillen in melodieën. Welk deel van een volksliedje is dan eigenlijk het meest bestand tegen verandering?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1