appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen

Focus

Luister terug

De Siberische eenhoorn leefde veel langer dan gedacht

woensdag 28 november 2018

Bij een eenhoorn denkt u misschien aan een sierlijk wit paard met roze glittermanen dat regenbogen poept. Maar dan denkt u niet aan de Siberische eenhoorn. Dat was namelijk een gigantische neushoorn met het gewicht van een grote olifant. Hij had een zware hoorn op zijn voorhoofd. 

De Elasmotherium sibiricum leefde op de steppe van wat nu Rusland, Kazachstan, Mongolië en Noord-China is. Eerder werd gedacht dat de neushoorn minstens 300.000 jaar geleden uitstierf. Maar nieuw onderzoek toont aan dat de soort nog veel langer heeft geleefd en pas 35.000 jaar geleden uitstierf. 

Wij spreken onderzoeker Thijs van Kolfschoten. Hij en zijn collega's publiceerden hun bevindingen in Nature Ecology en Evolution. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1