appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Focus

Luister terug

Kracht- en duurtraining: een lastige combinatie

woensdag 28 maart 2018

De spieren van een sprinter zijn vaak veel dikker dan die van een marathonloper. Je kunt Usain Bolt dan ook maar beter geen marathon laten lopen. Maar voor veel sporten heb je juist een combinatie nodig van een goed duurvermogen en een snelle eindsprint. Welke spiereigenschappen moet je dan hebben om te kunnen winnen?

Bewegingswetenschapper Stephan van der Zwaard vertelt in de rubriek Het Lekenpraatje over het onderzoek dat hij deed bij topsporters. Hij onderzocht hun spieren tot in het kleinste detail en ontdekte dat bijvoorbeeld wielrenners en roeiers goed kunnen omgaan met die afwisseling tussen duurvermogen en een sprint. Gaan we met die kennis nog meer medailles halen op de Olympische Spelen?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1