appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Focus

Luister terug

Hoe een non de beeldenstorm ervoer

woensdag 26 september 2018

In 1568 werden de graven van Egmont en van Horne op de markt van Brussel onthoofd. Het is het voorlopige slotstuk van de hoogoplopende spanningen tussen de edelen in de Nederlanden en vorst Philips II van Spanje. En het is het begin van een oorlog die 80 jaar zou duren. De NTR maakte de serie '80 jaar oorlog' over de strijd om macht en vrijheid van geloof. 

Een dagboek van een non, Maria Luyten, geeft een dramatisch beeld van de gebeurtenissen in de roerige periode tijdens en na de beeldenstorm. Historica Erika Kuijpers is in de studio en duidt de dagboekfragmenten.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1